H&M’i Eesti kommunikatsioonijuht Tiina Miettinen ütles, et on ülimalt hea meel näha, kui hästi Eesti tarbija on korjandusalgatuse vastu võtnud ning aina kasvavat osavõtlikkust üles näidanud. „Me proovime oma kliente siiski veel aktiivsemalt informeerida võimalusest H&M’i kauplustesse kantud riideid või vanu kangaid tagastada,“ selgitas Miettinen ja lisas, et korjandus kannab üht ettevõtte põhiväärtustest-võimalikult palju tekstiile tootmises taaskasutada.

Iga tagastatud kilo pealt annetab H&M kohalikule heategevusorganisatsioonile 0,02€ ning kui varem oli selleks organisatsiooniks Eesti UNICEF, siis alates 2015. aasta maikuust, kui UNICEF Eestis tegevuse lõpetas, otsivad nad uut kohalikku ühendust, kelle tegevust toetada. Miettinen kommenteeris, et toetussumma peaks siiski saama üle kantud aasta lõpuks.

Miettineni sõnutsi on see kõigile lihtne viis vabaneda kodus seisvatest riietest, tuues need lähimasse H&M’i kauplusesse, andes oma panus loodussõbralikku tootmisesse ja samas saada tänutäheks iga tagastatud koti pealt üks 15% H&M’i sooduskupong.

Korjanduskastidesse saab tagastada riideid ning kangaid olenemata nende brändist või olukorrast- olgu see paaritu sokk, riided, mis väikseks jäänud või kärisenud voodilinad ning kardinad. Päevas saab tagastada kaks kotti ühe inimese kohta ning korjanduskastid asuvad kaupluses tavaliselt kassade kõrval.

„Kui konteinerid on täis saanud, kogutakse tagastatud riided ning kangad kõigist kauplustest ja toimetatakse meie koostööpartnerile I:Collect’ile, kus need sorteeritakse kolme kategooriasse,“ selgitab Miettinen. Vanad ning kehvemas seisus riided ja tekstiilid lähevad taaskasutamisse näiteks puhastuslappidena. Kasutuskõlbmatud kangad lähevad ümbertöötlemisse, et neist uued tekstiilikiud saada. Riided, mis on endiselt kantavad, suunatakse müüki second hand kauplustesse.

Esimesed taastöödeldud tekstiilist tooted lasti müüki 2014. a alguses kui kauplustesse jõudis Garment kollektsioon. Hetkel on kaupluste tootevalikus näiteks taastöödeldud puuvillast saadud teksasest riideesemeid.

H&M’i kaubakett kasutab praegu 20% ulatuses taastöödeldud puuvilla, mis on just nimelt korjanduskampaania käigus tagastatud riietest ning kangastest toodetud.

Vaata siit, kui usinad rõivaste tagastajad on teistes riikides!