Ühiselt mõrvamüsteeriumi lahendama

Tallinna Telliskivi Loomelinnakus Vaba Lava Black Box-is etendatakse NUKU lavastust "Kentsakas juhtum koeraga öisel ajal", pärast mida saavad väikesed detektiivihakatised osaleda kahetunnisel mõrvamüsteeriumi lahendamisel. Lapsed moodustavad detektiivirühmad ja lahendavad ettekirjutatud stsenaariumi ja vihjete järgi Telliskivi Loomelinnaku ja Kultuurikatla vahelisel alal müsteeriumi. Hiljem selgitatakse lõpplahendus üheskoos ja autasustatakse parimaid.

Muuseumeid kui mänguväljasid avastama

Sügisvaheajal on võimalik osa võtta festivalist "Avatud mänguväljad", kus osalevad mitmed Tallinna ja Tartu muuseumid (Kumu, Kadrioru kunstimuuseum, Adamson-Ericu muuseum, Niguliste muuseum jpt). Lastele on kokku pandud hariv programm, mida muuseumides erinevates vanuserühmades läbi viiakse. Lahendada tuleb kuni neli eakohast ülesannet ja muusika-aastal on festival rõhku pannud just muusikale ning helile.

Värske õhu kätte matkama

RMK-l on matka- ja õpperadu rohkem kui mitme sügisvaheajaga läbida jõuaks, aga mõne neist, mis asub kodu läheduses, võib üheskoos ka kohe ette võtta. Matkaradadest annab hea ülevaate RMK nutitelefonide rakendus, mis varustab huvitava ja vajaliku informatsiooniga. Kui tahta aga matkamisest maksimumi võtta, tasub vaadata Kõrvemaa matka- ja suusakeskuse poole, kus pakutakse matkaprogramme, mis õpetavad lastele kuidas metsas õigesti käituda, algteadmisi loodusest, lõket valmistada ja toota ise joogivett.

Perega teatrisse

Ka Piletilevi kodulehel annab tooni saabuv sügisvaheaeg, sest väga populaarseteks on osutunud erinevad kogupere etendused, mustkunstiteatrid ning haridusprojektid, mis põnevad kuulata ja vaadata nii täiskasvanutele kui ka lastele. Miks mitte ka ise perega teatrisaali külastada?

Sügisvaheajaks on võimalik pileteid saada mängukavas uuena figureerivale Mustkunstiteatri kogupere etendusele, populaarsele Piip ja Tuut Teatri- ja Mängumaja lavastusele "Räppar Risto, viimane hoiatus". Mängukava on mõistagi suur ja lai ning kõigile leidub midagi huvitavat.

Populaarsematest teatrietendustest on sügisvaheajaks kahjuks mõned juba ka välja müüdud nagu näiteks Estonia Talveaia haridusprojekt "Hunt ja seitse kitsetalle", Tartu Vanemuise Teatri Kodu lastelavastus "Pettson ja Findus", Vanemuise lasteballett "Inetu pardipoeg", NUKU Auna teatrimaja etendus "Käed ja kindad" ning jällegi Vanemuise Teatri Kodu lastemuusikal "Sööbik ja Pisik". Seega neid lavastusi tasub noolida teistel mängukava kordadel.

Need on vaid mõned näited sügisvaheaja veetmisvõimalustest ja tegelikult piisab arvuti- ja nutiseadmete tagant ärasaamiseks ka kodus pere ringis lauamängude mängimisest ja ühiselt sügiseste kodu- või aiatööde tegemisest. Alati tasub ka uudistada vee-, teadus- ja avastuskeskuste hinnakirjasid koolivaheaegade paiku, sest leida võib soodsaid perepileti pakkumisi.