Varem prognoositi, et USA valitsusel saab raha otsa millalgi novembri keskpaiga ja detsembri alguse vahel, kirjutab Wall Street Journal. Prognoos vastab USA rahandusministri Jacob Lewi viimasele hinnangule.

Lew ütles, et 5. novembri paiku saab raha otsa.

CBO teatas kolmapäeval, et kui võlalage ei tõsteta, siis on novembri algul riigikassa rahajääk väga lahja ja seejärel saab raha otsa. Kui võlalage ei tõsteta, siis hakkavad valitsuse maksed viibima või USA valitsus on sunnitud välja kuulutama maksejõuetuse ehk tegema suisa mõlemat.

Võlalae teemal võib tulla taas võitlus vabariiklaste ja demokraatide vahel. Vabariiklased on varemgi näinud võlalage väljapressimise võimalusena surumaks läbi valitsuse kulutuste kärpeid.

Valge maja peab läbirääkimisi kongressi vabariiklasest spiikri John Boehneriga ja senati enamuse liidri vabariiklase Mitch McConnelliga, et määrata kulutuste tase 2016. aastaks ja võimalusel ka 2017. aastaks.

2013. aastal läks võlalae tõstmise teema USA nii kuumaks, et selle vastu võtmisega venitati viimase hetkeni pidevalt sel teemal poliitilise kemplemise tähe all. Kogu maailm vaatas seda šõud pead. USA valitsusasutused seiskusid, kuna jõustusid automaatsed kulutuste kärped.

Vabariiklased pidasid mõistlikuks finantsturge hirmutada ideega, et tegelikult USA valitsuse võlakirjadele ajutine intresside tasumata jätmine ei olegi nii halb idee. USA valitsuse võlakirju peetakse turvavaradeks.

Siiski leidsid poliitikud endas riigimehelikkust ja viimasel hetkel maeti sõjakirves maha ja tehti vaherahu, mis tänavu saab läbi.