IIZI kindlustusmaakler Moonika Kaste selgitab, et reisikindlustuse saab teha kohe, kui on teada reisile minevad inimesed, täpsed kuupäevad ja tehtud esimesed maksed piletite või majutuse eest. Kui jätta reisikindlustuse sõlmimine viimasele hetkele, siis võib tekkida olukord, kus kindlustusjuhtum saabub juba enne poliisi sõlmimist. Näiteks võib laps haigestuda vahetult enne reisi algust. Reisikindlustus ei kehti juhtumite osas, mis on juba toimunud. Tegemist peab olema alati ootamatu ja ettenägematu olukorraga.

Kindlustuse kuupäevade ja piirkonna valimisel tuleb olla täpne

Reisikindlustus peab kehtima kogu perioodi alates päevast, mil reisisihtkohta lahkute kuni päevani mil jõuate Eestisse tagasi, sest ootamatusi võib esineda juba enne pika lennureisi algust ja reisikuupäevad peavad jääma kindlustuslepingu sisse, et ka nende puhul hüvitust saada.

Samuti tuleb olla täpne piirkonna määramisel. Euroopa osas eristatakse kahte põhilist piirkonda: Euroopa koos Türgi ja Egiptusega ning Euroopa ilma Türgi ja Egiptuseta. Kogu maailma kui piirkonna valimisel hinnastatakse eraldi USA ja Austraalia sihtkohta.

Reisile minnes on soovitatav teha korraga üks reisikindlustuse pakett, mis hõlmab endast meditsiiniabi-, reisitõrke- ja pagasikindlustust ning seda kõigile pereliikmetele, et vältida olukorda, kus lastele hädavajalike asjade soetamiseks tehtud kulutusi ei hüvitata. Laste pagas võib tihti aga olla veel väärtuslikumgi.

Reisitõrke alt pakutakse kaitset reisi ära jäämise-, lendude hilinemise- ja reisi katkemise korral. Selle kaitse kogusumma võiks olla sama suur kui reisile tehtud kulutused. Kokku tuleb arvutada piletid, majutus ja muud kulutused (nt autorent, kontserdipiletid).

Arstiabi saamine reisil viibides

Meditsiiniabi puhul on abiks nii Euroopa ravikindlustuskaart kui ka reisikindlustus, sest mõlemad täidavad erinevaid ülesandeid. Euroopa Ravikindlustuskaart kehtib ainult Haigekassas kindlustatud inimestel, kes viibivad teises Euroopa Liidu liikmesriigis ajutiselt ning need inimesed saavad vajaminevat arstiabi võrdväärselt kohalike kindlustatutega.
Euroopa Ravikindlustuskaart ei kata siiski kõiki reisil tekkida võivaid kulutusi. Paljudes Euroopa riikides on valdavalt erameditsiin, kus Euroopa Ravikindlustuskaart kahjuks ei kehti. Kaardiga ei ole kaetud järgmised kulutused: arsti visiiditasu erakliinikus, haigla voodipäevaraha, vajaminevate ravimite maksumus ja haige erakorraline transport Eestisse. Seetõttu tuleks vastavalt reisi sihtkohale veenduda, kas meditsiiniabi reisikindlustus samuti vajalik pole.

Kahjujuhtumist tuleb teavitada esimesel võimalusel

Kahjujuhtumi korral tuleb kindlustusandjat teavitada esimesel võimalusel näiteks telefoni, faksi või e-posti teel. Vastavalt kuludele tuleb alles hoida kõik kas arsti poolt antud paberid ning tasumist tõendavad dokumendid, lennufirmalt tõend lennumuudatuste ja selle põhjuse kohta, paberid lennumuudatusest tingitud lisakulutuste (majutus, uued piletid) kohta ja samuti muretseda tõend rikutud pagasi korral lennujaamast sõitu korraldanud lennufirma boksist.