„Moskvast pärit ja mujal äri mitte teinud inimeste arusaam ei ühtinud meie omadega, kuidas peaks Euroopa Liidus ja Eestis äri tegema,“ kinnitas Enden Ärileheni jõudnud informatsiooni, et tal ei ole enam mingit seost kahe ja poole aasta eest Gonsiori tänaval avatud Nikolay pirukabaariga.

Asutuse menüü ja toidukvaliteedi eest vastutas suuresti Heino Endeni õde Pille Enden, kes on avaldanud kümneid kokaraamatuid ja on hariduselt toidutehnoloog, kuid tema ettepanekud läksid äris enamusosalust omavatele moskvalastest partneritele järjest vähem korda. „Inimene Moskvast oli kindel, et tema teab siinsetest asjadest rohkem kui kohalikud selle ala professionaalid, kes meie juures sageli söömas käisid,“ rääkis Heino Enden.

Enden tõdeb, et kuna menüü ja eestimaalaste maitse-eelistuste ning hinnapoliitika osas olid neil selged lahkarvamused, ei olnud pikaajaline koostöö mõistlik ning seetõttu otsustati moskvalastele oma 40-protsendiline osalus maha müüa.

Kõige suurem õppetund on Endeni hinnangul see, et enne ühise äriga alustamist tuleks oma partnerit tundma õppida nii inimesena kui äriinimesena. Kahjuks saadi ühte kahest äripartnerist Endeni sõnul tundma alles pärast ettevõtmisega alustamist.

Kaks ja pool aastat Endenite osalusega tegutsenud Nikolay oli ärilises mõttes toimiv ettevõte ning sai mitmelt poolt kvaliteetse toidu eest kiita.

„Siinset elu, ärikultuuri ja maitseid tundes me teadsime, mille peale me välja lähme ja me teadsime, et suhteliselt kiiresti tõuseme käibega sinna, kus me lahkudes olime, kuid Tallinna oludes ei saa edasine tõus olla väga kiire,“ rääkis Enden. „Rahalises mõttes erilist kaotust või võitu sellest ärist ei tulnud, saime osaluse maha müüa ja saime lihtsalt hea kogemusel,“ lisas ta.

Kui toitlustusäris on nüüd kogemus olemas, siis kas Endenid plaanivad tulevikus selles valdkonnas veel kätt proovida? „Toitlustusäri ei ole kerge äri ja ma mõtlesin, et ma mitte kunagi selles ei osale. Aga nagu elu näitas, never say never. Eks siin mõnigaid mõtteid ja huvitavaid ettepanekuid on, kuid nendest on veel vara rääkida,“ sõnas Heino Enden vastuseks, lisades, et kui hakataks uut kohta tegema, siis võetakse ette esialgu Tallinna turg.

Hetkel on Enden hõivatud peamiselt oma ärikonsultatsioone pakkuva firma tegevusega. Lisaks teeb ta tänuväärset tööd Eesti jäähoki arendamisel. „Tegelen noorte jäähokisüsteemiga. Mul on Venemaal ja Lätis vanad sõbrad hokimängijad nagu näiteks Vjatšeslav Fetisov, kes üsna hiljuti ka Tallinnas käis,“ lisas ta.