Koduapteeki lahutamatu osa

Aastasadu on viin olnud ravivahend, mida kasutatakse palaviku alandamisel, haavade puhastamisel või kompressina putukahammustuste puhul. Näiteks kõrges palavikus lapsele viinasokke tehes või keha määrides tuleb võtta võrdne kogus vett ja viina.

Üks Altia töötaja meenutas oma elust seika, kui väga väikse lapsena oli kõrges palavikus ning kohale sõitnud kiirabi ei saanud kuidagi kehatemperatuuri alla. Lõpuks otsustati ta üleni viinaga kokku määrida ning palavik kadus võluväel.

Viina külmakotte soovitatakse traumade ja lihasvalude puhul. Viina abil saab teha tõmmiseid taruvaigust (aitab külmetuse vastu), tammekoorest (kõhule), kastanimunadest (kompressiks liigesevalude vastu) jne.

„Haiguste ennetamiseks ja immuunsüsteemi tugevdamiseks saab teha punase päevakübara (Echinacea purpurea) õitest kodust tinktuuri, mida valmistatakse õitest, lehtedest, vartest, lisatakse ka veidi juurt. Peenestatud taimemass pannakse purki ja valatakse peale 40-kraadine viin. Lastakse seista soojas kaks nädalat, iga päev purki loksutades. Seejärel kurnatakse ja tinktuur ongi valmis," teadis soovitada üks rahvameditsiini huvilistest.

Vaatamata sellele, et rahvatarkused on läbi proovitud tasub ravivõtete puhul enne konsulteerida perearsti või apteekriga.

Kodutööde särav abimees

Viinalapiga pestud põrandat üle pühkides jääb põrand särav ja triipudeta. Viin sobib kõikide kodupindade puhastamiseks ja desinfitseerimiseks. Akende pesul lööb viin aknad särama ja ei jäta jälgi, samuti saab viina kasutada hallituse eemaldamiseks pindadelt.

„Igal juhul on hea desinfitseerida viinaga kõike, mis vaja. Minu mees võtab näppudelt momentliimi maha viinaga ning olen proovinud ka etikettide liimi asjadelt viinaga eemaldada.“

Viin pikendab ka lillede eluiga, hävitades baktereid. Üks Altia töötaja meenutas, et tema tuttav, kes töötab meelelahutusäris esinejana, eemaldab kunstripsmeid 80-kraadise viinaga.

Vanasti kasutati viina kassettmängijate helipeade puhastamiseks, aga tänapäeval saab sama rakendada CD-plaatide puhastamisel.

Viin teeb kurgid krõmpsuks ja hoiab moosipurgist hallituse eemal

Paljudes retseptides ja köögitoimingutes kasutatakse alkoholi lisandina, näiteks kookides-küpsetistes. Näiteks moosile valatakse tilk viina peale, et hallitust ei tuleks ning kurkide marineerimisel lisatakse viina, et kurgid head ja krõmpsud jääksid.

„Suvilast sügisel võetud viimased marjad (vaarikas, sõstar, tikker jms) saab viina ja suhkruga kuni jõuludeni seisma panna," soovitati ettevõtte poolt kokku kogutud näpunäidetes.