Sügis märgib ühtlasi mitmete vabaajaveetmisvõimaluste õuest tuppa kolimist ja nii koguvad taaskord populaarsust seltskondlikud ettevõtmised laua taga, mis on suurepäraseks vahelduseks televiisori vaatamisele või nutiseadmetes istumisele.

Uurisime Apollo raamatupoe, Rahva Raamatu ja mängupoe WePlay käest, millised on eestlaste poolt enim soetatud noortele ning täiskasvanutele mõeldud laua- ja kaardimängud ning kuidas nende populaarsus viimase viie aasta jooksul on muutunud.

Apollo raamatupoe esikümnest leiab rohkem laua- kui kaardimänge, kuid esimesel kohal on siiski traditsioonilised UNO mängukaardid.

1. Mängukaardid UNO
2. Lauamäng Dobble
3. Kaardid Head Eesti mõistatused
4. Magnetmäng Laevade pommitamine
5. Tegevuskaardid 50 optilist illusiooni
6. Lauamäng Reaalsuskontroll 2
7. Lauamäng Rory jututäringud
8. Lauamäng Scrabble-sõnamäng Eesti
9. Lauamäng Saboteur. Card game (Brain Games) box
10. Lauamäng Yatzy(papist karbis)

Apollo turundusjuhi Liisi Vaiki sõnul kasvas lauamängude populaarsus hüppeliselt just majanduslanguse ajal, kui inimesed otsisid rohkem võimalusi koduseks meelelahutuseks koos sõprade või perega. Apollo müüginumbrid näitavad ka hetkel lauamängude populaarsuse jätkuvat kasvu.

Ainult laua-, digi- ja kaardimänge pakkuv kauplus WePlay! edetabel kujunes sootuks teistsuguseks, sest pakutavate mängude valik on alternatiivsem ja selle võrra laiem. Kaupo Liiv WePlay! kauplusest sõnas, et kõige populaarsem kaupluses saada olev lauamäng on Magic: The Gathering, mis jääb traditsoonilise lauamängu kontseptsioonist küll veidi välja, kuid sellegi poolest peaks esikümmet kroonima just see. Liiv lisas, et maailmas lööb hetkel laineid lauamäng Cards Against Humanity, mille erilisus peitub selles, et kõik saavad seda tasuta mängu tootja kodulehelt alla laadida ja välja printida.

WePlay! populaarseimad eesti keelde tõlgitud mängud on:

1. Katani asustajad (mängulauaga )
2. Dixit (lauamäng, milles on tegelikult ainult kaardid, aga seda ei saa pidada kaardimänguks)
3. Carcassonne (mängulauaga)
4. Ticket to Ride (mängulauaga)
5. Scrabble (mängulauaga)
6. Saboteur (Kaartidega lauamäng väikeses karbis, aga kaartidest moodustub mängulaud)
7. Dobble (ümargused kaardid)

Lisaks inglisekeelsed mängud, mis samuti populaarsed, kuid pole saadaval eestikeelsena:

1. Munchkin (pigem kaardimäng)
2. Arkham Horror (mängulauaga suureformaadiline mäng)
3. Small World (mängulauaga suureformaadiline mäng)

Ka Rahva Raamatu turundusjuhi Airi Ilisson-Cruzi sõnul on lauamängude populaarsus tõusnud ja müük suurenenud. "Rahva Raamatus lausa kolme kordselt, kuid samas on meil ka võrreldes viie aasta taguse ajaga kauplusi juurde loodud, ehk et osaliselt on mängude müük kasvanud ka tänu üldistele müügimahtudele," põhjendas Ilisson-Cruz. Hetkel on Rahva Raamatus saadaval ligi 800 mängu ning klientide seas populaarseimad on:

Kaardimängud:
1. Jalgpallikaardid Road to Euro 2016.
2. Klassikalised mängukaardid
3. Saboteur
4. Reaalsuskontroll 2
5. Reaalsuskontroll 1
6. Kaardimäng Baila

Lauamängud:
1. Scrabble
2. Mees, kes teadis ussisõnu
3. Dixit
4. Dixit Odissey
5. Kalale
6. Ticket to Ride Europe

Niisiis on erinevate raamatu- ja mängupoodide edetabelid üllatuslikult erinevad, kuid leidub siiski ka lauamänge, mis igas müügitopis esindatud nagu näiteks Saboteur, Reaalsuskontroll, Dixit, Dobble, Ticket to Europe jt.