Mõne aasta eest pankroti läinud Saabi varade senine omanik National Electric Vehicels Sweden (NEVS) teatas, et müüb Saab 9-3 tootmisõigused Türgi valitsusele kuuluvale teadus- ja tehnoloogiaarenduse insituudile Tübitak, mis on püsitanud eesmärgiks muuta vana Saab türklaste elektrijõul liikuvaks "rahvaautoks", kirjutas Helsingin Sanomat.

NEVSi viimane lootus Saabi kaubamärgile eluvaim sisse puhuda oli samuti seotud eelkõige 9-3 elektrisõiduki loomisega, kuid nüüdseks paistab see plaan olevat läbi kukkunud ning sisuliselt on Saabi kaubamärgi koht tänaseks vaid muuseumis.

Türklased on teatanud, et pärast Saabi ostmist kaotatakse Saabi kaubamärk ning 9-3 põhjal ehitatavaid autosid hakatakse nimetama uue seni veel avalikustamata nimega. Praeguse plaani kohaselt eeldavad türklased, et vähemalt 85 protsenti auto detailidest peab olema võimalik toota siseriiklikult.

Türklased loodavad Saab 9-3 mudeli põhjale ehitatava elektriauto saada masstootmisesse 2020 aastaks.

Alguses plaanis Türgi valitsus ehitada kodumaise elektriauto päris nullist peale, kuid siis tehti pisut matemaatikat ning leiti, et see oleks liiga kulukas ja otstarbekam oleks osta mõni olemasolev automudel, millest sõiduk välja arendada.