Kui soovid olla rikaste poole peal, tuleb sul hakata mõtlema nagu jõukas inimene. Edu akadeemia avaldas Kalen Bruce’i välja toodud 10 erinevust keskklassi ja rikaste vahel. Ehk annab nendest midagi õppida…

1. Keskklass elab mugavalt, jõukad on võtnud omaks ebamugavuse
Mugav on töötada turvalisel ametikohal ja/või kellegi teise heaks. Keskklass mõtleb, et mugavus võrdub õnnelikkusega, kuid jõukad mõistavad, et erakordsed asjad juhtuvad siis, kui paneme end ebamugavasse situatsiooni. Oma firmaga alustamine on riskantne ja see võib osutuda ebamugavaks. Mõõdukas risk on aga vajalik selleks, et luua jõukust ja saavutada kõrgeimaid tulemusi.
Astu oma mugavustsoonist välja. Vaata üle kõik oma valikud. Kui soovid saada rikkamaks, pead tundma kas või väga natuke ebamugavust.

2. Keskklass elab üle oma võimete, jõukad aga alla oma võimete
Keskmisel miljonäril ei ole 100 000 dollarit maksvat autot ega mitme miljoni dollari väärtuses kodu. Jõukad ei kuluta oma raha amortiseeruvate kohustuste, vaid väärtust kasvatavate varade peale ning elavad alla oma võimete. Keskmiselt sõidavad jõukad inimesed mõne aasta vanuste autodega ning ei osta neid uuena. Pea meeles, kui sa teenid aastas $ 1 000 000 ja kulutad aastas $ 1 000 000, oled sa ikka laostunud.

3. Keskklass ronib mööda korporatiivredelit, jõukad aga omavad seda redelit
Keskklassi inimesed kipuvad töötama kellegi teise alluvuses. Neil on ametikoht. Karjäär. Keskklassi ülemine kiht kaldub olema iseenda tööandja. Neil on ametikoht. Rikkad enamasti omavad enda äri. Neile kuulub see korporatiivredel, mida mööda keskklass end usinasti üles töötab. Jõukad inimesed mõistavad, et vajavad rohkem alluvaid selleks, et ise rohkem raha teenida. Nad mõistavad passiivse sissetuleku võimsust.

4. Keskklassi inimesed on kõigiga sõbrad, rikkad aga valivad targalt
Rikkad mõistavad, et ümbritsedes end edukate inimestega, järgneb sellele ka nende endi edu. Samamoodi kehtib see, et mitte-edukate inimeste seltskonnas liikudes on tulemus ettearvatav. Sinu sissetulek on tavaliselt võrdne su kolme lähedasema sõbra keskmise sissetulekuga. Kui soovid teenida rohkem, viibi seltskonnas inimestega, kes teenivad rohkem. Kõik taandub oma mõtteviisi joondamisele edukate inimestega omaga. Soovides olla rikas, pead mõtlema nagu rikas.

5. Keskklass töötab, et teenida; rikkad töötavad, et õppida
Keskklassi inimesi on lihtne veenda töökohta vahetama, kui keegi pakub suuremat palka. Jõukad mõistavad, et töötamine ei käi raha pärast, eriti noorena. Hoopis tähtsam on arendada oskusi ja omadusi, mida on tarvis rikkaks saamiseks.

6. Keskklass omab asju, jõukad omavad raha
Jõuame tagasi uhkete autode ja suurte majadeni. Nendele kulutavad keskklassi inimesed enamasti oma raha. Sõida läbi keskklassi elupiirkonnast ja sa näed tõenäoliselt tuttuusi autosid, kallist aiakujundust ja hinnalisi kodusid. Jõukad mõistavad, et rikkaks saamiseks pead tahtma raha rohkem kui asju. Kui jätkad asjade ostmist, lahkub su raha koos nendega.

7. Keskklass keskendub säästmisele, jõukad aga teenimisele
Säästmine on oluline. Investeerimine võib olla olulisem, kuid teenimine on mõlema alus. Saad kindlasti aru, et pead säästma ja investeerima, kuid et tõeliselt suuri tulemusi saavutada, pead rohkem teenima. Rikkad mõistavad seda ja töötavad selle kallal, et luua rohkem sissetulekuallikaid ja teenida enam nende allikate kaudu, mis neil juba on. Kui tõeliselt soovid rikkaks saada, arenda oma teenimis-, mitte säästmisoskusi.

8. Keskklassi inimesed on raha suhtes emotsionaalsed, jõukad aga loogilised
Steve Siebold on viimase rohkem kui 30 aasta jooksul intervjueerinud enam kui 1200 maailma jõukaimat inimest oma raamatu „How Rich People Think“ jaoks. Tema andmetel on rikaste ja keskklassi inimeste rahalise mõtteviisi vahel üle 100 erinevuse. Üks peamisi erinevusi, mis ta leidis, oli see, et keskklass näeb raha läbi emotsioonide, jõukad aga läbi loogika. Emotsionaalsete finantsotsuste tegemine hävitab finantsid. Warren Buffet selgitab, et investeerimise puhul on rohkem tegemist oma emotsioonide kontrollimisega kui raha endaga. Emotsioonid on need, mis panevad inimesi ostma kallilt ja müüma odavalt. Emotsioonid loovad ohtlikke ärikokkuleppeid. Jäta tunded siit välja ja pöördu loogika poole.

9. Keskklass alahindab oma potentsiaali, rikkad seavad aga tohutu suuri eesmärke
Keskklassi inimesed seavad eesmärke. Mõnikord. Eesmärkide võimsus on aga see, mille poolest nende eesmärgid jõukate omadest erinevad. Keskklassi eemärgid on turvalised ja lihtsasti saavutatavad. Rikkad võtavad omale sellised sihid, mis tunduvad võimatud, keerulised või hullumeelsed. Nad ise aga teavad, et need on saavutatavad. Kõik algab õigest mõtteviisist. Oma eesmärke seades küsi endalt, kas need võiksid olla suuremad. Küsi, kas see on tõesti kõik, mida suudad teha, või oleksid võimeline rohkemaks. Mina arvan, et sa suudad enamat.

10. Keskklass usub raskesse töösse, rikkad aga võimendusse
Raske töö on paratamatus. Meile kõigile. Kui sa soovid milles iganes tippu jõuda, pead selleks vaeva nägema. Probleem seisneb aga selles, et raske töö üksi sind üldjuhul rikkaks ei tee. Rikkaks ei saada kõike ise tehes. Pead kasutama võimendust, et jõukaks saada ja selleks jääda. Võimendus töötab mitmel moel, allhankimisest investeerimiseni. Mida rohkem võimendust suudad kaasata, seda rohkem aega vabastad asjade tegemiseks, mis sinu äris ja elus tõeliselt tähtsad on.
Mõned erinevused keskklassi ja rikaste vahel on ulatuslikud, teised võivad tunduda lihtsad ja tähtsusetud. Fakt on aga see, et kui soovid jõukaks saada, pead hakkama mõtlema ja tegutsema nagu jõukad seda teevad.