WHO raporti andmeil piisab vaid 50 grammist töödeldud lihast päevas (see on pisut vähem kui kaks lõiku peekonit - toim.) ning šanss soolevähki haigestuda kasvab 18 protsendi võrra, vahendab BBC Health News.

Samal ajal ütleb raport, et ka punane liha on „ilmselt kantserogeenne", kuid selle väite kinnitamiseks on vähe tõendeid.

WHO samas tunnistas, et lihal on ka kasulikke omadusi tervisele.

Suurbritannia vähiuuringute organisatsioon toonitas, et see on juba piisav põhjus selleks, et inimesed hakkaksid punase liha ja töödeldud lihatoodete tarbimist vähendama. Organisatsioon lisas, et aeg-ajalt peekoni võileiba süüa ei tee kellelegi siiski halba.

Töödeldud liha all peetakse silmas lihatooteid, mida on erinevate tööstuslike meetoditega modifitseeritud, et selle riiulis säilimise aeg pikeneks. Need meetodid on suitsetamine, soolamine, kuivatamine või säilitusainete lisamine.

Need samad liha tööstuslikud „täiustamised" ongi need, mis suurendavad tarbija vähiriski. Kõrgel temperatuuril küpsetamine või grillimine võibki tekitada kantserogeenseid kemikaale.

WHO on jõudis järeldusele, et töödeldud lihatooted tuleb paigutada samasse kategooriasse näiteks sellise mürgise keemilise elemendiga nagu plutoonium, aga ka alkohol, mis kõik tekitavad vähki.

Siiski pole see indikaator kui palju vähki töödeldud lihatooted võivad põhjustada. Muudatus kategoorias ei tähenda seda, et peekoni võileiva söömine on sama kahjulik kui suitsetamine.

„Tavatarbijale jääb risk haigestuda soolevähki siiski väikseks, kui töödeldud lihatoodete tarbimine on väike, kuid see risk kasvab lihatoodete kogusega," ütles Kurt Straif WHO-st.

Arvutused näitavad, et teadlik toitumine võiks maailmas kokku igal aastal ära hoida 34 000 vähki surijat, kelle toidulaual on liigne kogus töödeldud liha.

Kontrastiks - igal aastal sureb miljon inimest vähki, mida põhjustab suitsetamine ning 600 000 vähki, mida põhjustab alkoholism.

Siiski - punasel lihal on oma toiteväärtus ning see on heaks raua, tsingi ja vitamiin B12 allikaks.

Professor Tim Key Suurbritannia vähiuuringute organisatsioonist ütles, et WHO otsus ei tähenda seda, et punase liha ja töödeldud liha söömise peaks lõpetama. „Kuid kui sa sööd seda liiga palju, siis peaksid hakkama mõtlema sellele, kas see on sinu tervisele ikka kasulik," ütles Key ning lisas, et aeg-ajalt peekoni söömine ei tee kellelegi halba. „Küsimus on kogustes. Tervislik toitumine seisneb ju kõik lõppastmes tasakaalukuses."

Suurbritannia lihatootjate eest seisja Meat Advisory Panel märkis aga, et „mitte ükski toit ei põhjusta vähki" ning lisas, et on uuringuid, mis näitavad, et soolevähki esineb võrdselt nii lihasööjate kui veganite seas.