„Kui inimene ei oska ennast esitleda ega tea oma sisemisi ressursse, on tal väga keeruline tööandjatele veenvalt mõjuda,“ tõdeb Töötukassa karjäärinõustaja Ave Karu, kes plaanib novembris alustada grupinõustamisega „Valmisolek tööalasteks muudatusteks“. Teemaks on töötavad täiskasvanud, kes soovivad ennast arendada, vahetada tegevusvaldkonda ja/või on uue töö otsingutel.

Ave Karu sõnul tuleks tööalaseid muudatusi plaanival inimesel keskenduda enesetundmisele, millest tuleb valikuid tegema hakates lähtuda, mõelda motivatsioonile ning õppida, kuidas tehakse karjääriplaani ja leitakse uusi võimalusi tööturul. Nõustaja ei anna konkreetseid soovitusi, vaid jagab tähelepanekuid, kuulab, toetab ja julgustab.

Sageli ei osata end analüüsida, ei ole kunagi mõeldud olemasolevatele kompetentsidele ega seosta oma oskusi ja teadmisi nende ootustega, mis tööandjal on. Kasuks tuleks, kui muudatusi plaaniv inimene oleks teadlikum nii enda võimalustest kui ka takistustest. Eelkõige puudutab see neid, kes on pikalt töötanud ühes kohas või ühes ametis ning pole pidanud tegelema enda sisse vaatamisega.

„Iga inimese lugu on erinev. Rahulolematust võib tekitada pikk töösuhe, kus enam ei nähta arenguvõimalusi ja lihtsalt ollakse mugavustsoonis, tekib soov teha hoopis midagi muud, minna õppima ja teha karjääris kannapööre. Palju on objektiivseid põhjusi: tööga ei saa jätkata tervise tõttu või ei lase vanus sama koormusega samal ametikohal jätkata. Aga ka välistel põhjustel: halb mikrokliima tööl, suur töökoormus, igapäevased ületunnid, mis viivad stressi ja läbipõlemiseni, madal palk, nõrk juhtimine, pingeline töö, muutunud tööülesanded, mis enam ei huvita või milleks puuduvad teadmised,“ selgitab Karu tagamaid, miks inimesed ühtäkki uut töökohta otsivad või uut ametit õppida soovivad.

Ka sarnaste teemade korral võib karjäärinõustamine olla täiesti erinev. Peamiselt kasutatakse nõustamisel vestlust, aga vajadusel täidetakse töölehti ja tehakse teste. Nõustaja abistab ja toetab karjääri planeerimisel ja arendamisel, elukutse, haridustee ja töövalikuga seotud otsuste tegemisel.

Lähiajal toimuvad koolitused

10.11.2015 teemad: Valmisolek tööalasteks muudatusteks: motivatsioon, enesetundmine, väärtused, otsustamine — kas ja millest alustada?

24.11 teemad: Valmisolek tööalasteks muudatusteks: eesmärgi püstitamine, tegevuskava koostamine, õppimisvajaduste kaardistamine, tööturu võimaluste analüüs

Läbiviija: Ave Karu

Toimumise koht: Vaksali 17 a, Tartu

Registreerimine telefonil 7 377 100 või e-posti aadressil ave.karu@tootukassa.ee

Jaga
Kommentaarid