Kass sai koju kaasa tõutunnistuse ning Euroopa Liidu lemmikloomapassi. Lemmiklooma ostu-müügi leping vormistati Cato kassiklubi poolt, kuhu alla Ruubeli kasvandus kuulub.

Tarbija arvas, et loom lihtsalt harjub muutustega

Nädala jooksul pärast kassi koju viimist ilmnesid lemmikloomal terviseprobleemid ja kõhulahtisus, kuid uus omanik pidas selle põhjuseks elukoha muutusest ja toidu vahetusest tulenevat stressi. Aprillikuus muutus aga kass apaatseks ja loiuks ning tarbija viis kassipoja veterinaari vastuvõtule, kus analüüside tulemusena selgus, et kassil oli väga tugev aneemia.

Kassipoeg oli nakatunud enne uude koju jõudmist

Edasiste analüüside põhjal diagnoositi kassil väga nakkav viiruslik haigus feline leukeemia viirus. Haigus levib kõigi kassieritustega nagu sülg, uriin või pisarad, aga alates uude koju jõudmisest, polnud kassipoed kokku puutunud ühegi teise neljajalgsega. Tarbija oli veendunud, et kassipoeg nakatus viirusesse kasvatuses. Paraku oli viirus arenenud nii kaugele, et tarbija oli sunnitud kassipojale laskma teostada eutanaasia, et neljajalgne sõber piinlema ei peaks. Vaatamata majanduslikule kahjule, oli perekonnal, kus kasvab ka 8-aastane laps, vaimselt raskeim leppida kodulooma kaotamisega.

Lemmiklooma arstikulud olid pea sama suured kui ostusumma

Tarbija teavitas kasvanduses lemmikloomi müüvat Ruubelit juhtunust ning palus viimasel hüvitada tarbijale kassi ostmisel tasutud summa 450 eurot ning kassipoja meditsiinikulude summa 413,60 eurot. Tõenditena esitati ka Soome loomakliiniku analüüsid ja arve, ning loomaarst Olga Sjatkovskaja kirjalik selgitus, kus seisab, et kassipoeg oli kõige tõenäolisemalt viirusesse nakatanud kassikasvatuses, kuid selles osas on võimatu ilma täiendavate uuringuteta täielikult kindel olla.

Materiaalset kahju annab hüvitada, kuid vaimset mitte

Tarbijakaebuste komisjon otsustas, et kuna loomi määratletakse seadusandluses kui asju ning neile kehtivad sel juhul ka vastavad sätted, siis haigestunud lemmiklooma müümine oli lepingu rikkumine ja mittevastavuses kokkulepitud tingimustega. Žanna Ruubel ei esitanud omalt poolt komisjonile ühtegi kirjalikku selgitust ega vastuväidet ja ta ei osalenud ka istungil ning loomakasvatajal tuleb tarbijale hüvitada kokku 863,50 eurot.