Partei Õigus ja Õiglus (PiS), kes saavutas üllatuslikult parlamendis enamuse, võitleb EL kliimapakti vastu nõudes erikohtlemist, ütles tõenäoline Poola järgmine EL asjade minister Konrad Szymanski. Kuna Poola on Euroopa suurim söekaevandaja, soovitakse mullu kokku lepitust suuremaid järeleandmisi või loobutakse kokkuleppest.

„Kuigi Euroopale on kõige raskem teema põgenikud, paistab, et selleks kujuneb kliimapoliitika,“ ütles Szymanski kaks päeva enne valimisi. „Migratsiooni osas liigutakse pragmatismi suunas. Kliimapoliitika osas ei näe ma hetkel aktsepteeritavat lahendust.“

EL soovib olla maailma kliimamuutuste vastu võitlemise liider. Võrreldes 1990. aasta tasemega on lubanud 28 liikmesriiki kärpida järgmise aastakümne lõpuks kasvuhoonegaaside emissiooni vähemalt 40% võrra. Poola valitsusjuhiks võib saada kaevuri tütar. Poola söekaevandustes töötab ligi 100 000 inimest ning tööstusharu on raskustes.

Poolale tähendab kokkulepe koormat Poola majandusele, mida ei oleks tohtinud lahkuv Poola valitsus Szymanski sõnul kunagi allkirjastada.

Poola energeetikatööstus ja üldse kogu tööstus kannab kokkuleppe tõttu raskeid kaotusi. Kasu ei ole ka praegusest saastelubade süsteemist. Saasteloa hind oli esmaspäeval Londonis ICE Futures Europe börsil 8,58 eurot tonn. Analüütikute prognoos, et hind kolmekordistub järgmisel aastakümnel, on Szymanski sõnul pigem konservatiivne.

„Me soovime adekvaatset kompenseerimise mehhanismi,“ ütles ta.

Poolas on suur potentsiaal vähendada emissioone moderniseerides vanaevaid sütt kasutavaid elektrijaamu, lausus ta. Kuigi energia tarbimises kasvab taastuvenergia osakaal, tuleb arvestada geograafiliste, poliitiliste ja majanduslike oludega, teatas partei.

„Euroopa saab kaaluda erinevaid saaste alandamise teid,“ ütles ta. „Minule paistab, et mõned tööstusharud tahavad ära kasutada EL kliimapoliitikat oma turupositsiooni tugevdamiseks.“