Töötukassa karjäärinõustaja Anne Kaaber nendib, et inimeste huvi ettevõtluse vastu on olemas ja inimesi, kes selle teema peale mõtlevad, on palju. „Iseasi, kui paljud neist ka reaalselt ettevõtte loomiseni jõuavad,“ lisab ta.

Põhimured, mis inimesi vaevad, on seotud äriidee ja turu olukorraga — kas idee on selline, mis toob edu, kas ma saan hakkama, kas toode või teenus on piisavalt atraktiivne? Mõnikord on olemas küll oskus või tegevus, mis tuleb hästi välja ja mida tahaks oma töös kasutada, kuid puudu jääb müügioskusest. „Näha on, et nii mõnigi probleemidest on seotud julgusega. Ettevõtja jaoks on oluline riski võtmine ja pealehakkamine. Nii et võib küll öelda, et julgust ja enesekindlust võiks alati olla rohkem, kuid kindlasti on ka planeerimine oluline,“ ütleb Kaaber.

Töötukassa karjäärinõustamisel tuleb tihti välja, et palju abi saadakse sellest, kui arutada koos nõustajaga läbi kõik võimalused ja ohud. „Kui sõnastada hirmud, siis võib-olla selgub, et need ei olegi nii kohutavad. Veel üks kasulik võimalus on selged tegutsemisplaanid. Ükskõik, kas see on Ärinõuandlaga konsulteerimine, turu-uuringutega alustamine, rahastamisvõimaluste uurimine, konkreetne plaan annab selguse ja innustab tegutsema. Üldiselt võib öelda, et innustamisel on väga oluline tõsta enesekindlust,“ sõnab Kaaber.

Töötukassa töötubade loetelust leiab töötoa pealkirjaga „Kas ettevõtjaks või mitte?“, kus arutletakse eelkõige nende teemade üle, mis eelnevad äriplaani tegemisele — kas on olemas „ettevõtja iseloom“, millised iseloomuomadused tulevad ettevõtluses kasuks, millised on ettevõtluse riskid ja võimalused, kust alustamisel abi saada. Töötubades on võimalik tutvuda sarnaste alustajatega, jagada muresid ja leida koostööpartnereid.

  • Järgmine töötuba toimub 25.11.2015 Tartu Töötukassa ruumides.
  • Lisaks on võimalik Töötukassast taotleda ettevõtluse alustamisel toetust, vaata lähemalt SIIT.
Jaga
Kommentaarid