Herpes simplex viirus ehk rahvakeeli herpes põhjustabki ohatisi näopiirkonnas huultel ja suus. WHO uuring näitab, et kaks kolmandikku alla 50-aastastest inimestest terves maailmas on ohatisega kimpus olnud. Üldjuhul on nakkuslik huuleherpes saadud lapsepõlves.

Herpesviirused jagatakse vastavalt paiknemiskohale kaheks ning teist, tõsisemate tagajärgedega genitaalherpest põeb maailmas ligikaudu 417 miljonit inimest vanuses 17 kuni 49 aastat. Tihti on huule- ja genitaalherpesesse nakatumine omavahel seotud. Genitaalherpese korral on aga omakorda suurem risk nakatuda ning levitada HIV-viirust, mis põhjustab AIDSi.

WHO loodab välja töötada vaktsiini, mis kaitseks herpes simplex ehk huuleherpesesse nakatumise vastu ning parimal juhul jõutaks tulemuseni, mis vähendaks herpesesse nakatunud inimeste arvu miljonite võrra. WHO sõnul on parim võimalik lahendus vaktsiin, mis suudaks ennetada nii genitaalherpesesse kui ka huuleherpesesse nakatumist. Uuringud ning katsed vaktsiini välja töötamiseks juba käivad ning olukord on WHO sõnul lootustandev.