Parkimiskaart väljastatakse isikule, kellel on keskmine, raske või sügav liikumis- või nägemispuue. Samuti väljastatakse parkimiskaart ajutise nägemisfunktsiooni või liikumisvõime kõrvalkalde puhul, mis nõuab liikumisabivahendi kasutamist.

Kaardi väljastamisel rikkumisi ei tuvastata, kuid parkimisaladel selle kasutamisel küll

Parkimiskaarte väljastab oma- või linnavalitsus ning Tallinna transpordiamet on tänase seisuga välja andnud 3964 parkimiskaarti. Tallinna linnatranspordi osakonna juhataja Ruth Pärna sõnul ei ole parkimiskaardi väljaandmisel rikkumisi tuvastatud.

Samas tõdes Pärn, et parkimisjärelvalvet teostava AS Ühisteenuste poolt on tasulistel parkimisaladel parkimiskaardi väärkasutamisi avastatud küll. Seda laadi pettuste loend on pikk ja mitmesugune - parkimiskaartide koopiate kasutamine, parkimiskaardi kehtivuse võltsimine ja parkimiskaardi kasutamine isiku poolt, kellele see väljastatud ei ole. Viimasesse kategooriasse liigitub väga tõenäoliselt ka ligi 70 000€ maksev Tesla Pronksi tänava kõnniteel.

Ametil puudub täpne statistika parkimiskaartide väärkasutuse kohta, kuid sõiduki omanikule määratakse sel juhul viivistasu parkimistasu maksmata jätmise eest ehk rahaline trahv.

Tartus väljastatakse enamik parkimiskaarte eakatele

Kadi Metsma, Tartu linnamajanduse osakonna ühistranspordi spetsialist, ütles, et Tartus on tänase seisuga väljastatud umbes 900 kehtivat parkimiskaarti ja üle poole nendest on välja antud pensionäridele. Lapsed ja tööealised moodustavad kõikidest rahuldatud taotlustest ligi 40%.

Tartus seevastu on Metsma sõnul parkimiskaartide väärkasutamise kontrollimine keeruline. „Paar juhtumit on meieni jõudnud ja siis oleme kaardi väärkasutusest teavitanud kontrolöre ning parkimiskaardi oma süsteemis tühistanud,“ selgitas Metsma probleemi lahenduskäiku.

Parkimiskaart kehtib võrdselt kõigis Eesti linnades, aga ka Soomes ja Lätis

Metsma märkis kahjutundega, et Eestis puudub ühtne puudega inimese parkimiskaartide registreerimise andmebaas, mis lihtsustaks oluliselt parkimisjärelvalve kontrollimist ning annaks parema ülevaate kaartide väljastamisest.

Samas kehtivad ühes või teises oma- või linnavalituses väljastatud parkimiskaardid ka kõikides teistes Eesti linnades ning asulates. Ruth Pärn Tallinna linnavalitsusest märkis, et parkimiskaardiga saab tasuta parkida 1968.aasta teeliikluse konventsiooni täiendava Euroopa kokkuleppega liitunud liikmesmaades (näiteks Venemaa, Soome Läti jne). Samas ei anna parkimiskaart tasuta parkimisõigust eraparklates.

Ka tallinlased ise on tähelepanelikud märkama invaliidiparkimiskohtadel parkivaid kallihinnalisi autosid ja oma pahameelt ning irooniat väljendatakse sagedasti sotsiaalmeedias.