Theranost juhib maailma noorim ise on vara teeninud naismiljardär Elizabeth Holmes. Ta on 31-aastane ning juba on ta nii väärtusliku ettevõtte juht. Ta astus alates 1960ndatest paigal tammunud vereproovide võtmise ja analüüsimise maailma. Theranose inimesed väidavad, et verd ei pea testima vanal moel - saad arsti aja, lähed tema juurde, sulle topitakse süstal sisse, võetakse verd ning siis pead sa teinekord mitu nädalat vastuseid ootama. Theranose test nõuab näpust vaid paari veretilka, mida saab anda näiteks mõnes kaubandus- või tervisekeskuses asuvale aparaadile. Vastused saab kätte palju kiiremini. Tavaline analüüs maksab seejuures vaid 5 dollarit. Vitamiin D test maksab USAs 200 dollarit, Theranose testiga vaid 20 dollarit. See kõik on liiga hea, et olla tõsi. Tuleb välja, et see ei pruugigi tõsi olla.

Eelmisel nädalal kirjutas Wall Street Journal, kuidas Theranos on kõvasti liialdanud oma testide efektiivsuse ja ka tehnoloogia enda kohta. Mitmed endised patsiendid, kes Theranose teste tegid said väga ebatäpseid vastuseid. Ian Gibbons, Holmesi jaoks töötanud biokeemik, ütles oma abikaasale, et Theranose tehnoloogias ei tööta mitte ükski aspekt. Gibbons tegi 2013. aastal enesetapu.

Mis on aga Theranosele veel hullem löök on see, et on välja tulnud, et nad ei kasuta ise eriti üldse seda „revolutsioonilist" tehnoloogiat. Selle asemel testitakse verd traditsioonilisi meetodeid kasutades.

Theranos on süüdistustele vastanud ning nimetanud tekkinud segadust faktiliselt ja teaduslikult eksitavaks ning süüdistab turuliidreid hämamises. Theranose advokaadid on öelnud, et jutt põhineb endiste pettunud töötajate räägitul, et Holmesi ja Theranose head nime määrida.

Tegelikult on ettevõtte advokaadid läinud artiklis kasutatud allikate juurde, et need kirjutaksid alla juba valmis kirjutatud avaldustele, kus nad väidaksid, et Wall Street Journal sai neist valesti aru.

Holmeski on sisse võtnud kaitsepositsiooni. Ta esines CNBC saates Mad Money, kus ta ütles saatejuht Jim Cramerile, et allikateks olnud töötajad olid ametis Theranose algusajal ning nad ei saanud kunagi aru, mida Holmes teha soovib.

„See juhtub, kui püüad midagi muuta. Esmalt arvatakse, et oled hull, siis nad võitlevad sinu vastu ning siis muudadki maailma."

Kuid Holmes ei lükanudki ümber fakti, et Theranos viib teste läbi traditsioonilist moodi. Nad on oma revolutsioonilise ja maailma muutva tehnoloogia kõrvale heitnud. Nad kasutavad seda veel vaid ühe testi jaoks. Kuidas seda seletada?

Kuidas ulmelise 9-miljardilise väärtusega ettevõte sellest kõigest välja tuleb näitab juba lähiaeg. Loodetavasti suudavad nad maailma siiski muuta.