Töötukassa Tallinna ja Harjumaa osakonna karjäärinõustaja Marja Saarma sõnul on tööintervjuust palju räägitud ja kirjutatud, kuid ühest konkreetset vastust eduka intervjuu nipiks pole olemas, sest tööandjad, ametid ja tööotsijad on kõik erinevad oma ootuste, isikuomaduste, kogemuste ja oskustega.

Töötukassa tööintervjuusid tutvustavas töötoas räägitakse lahti erinevad intervjuuvormid, milleks peaks valmis olema ja mida on oluline tähele panna: alates õigeaegsest kohaleminekust, teavitamisest, kui ei saa minna, riietus, tüüpküsimused ja muud tähelepanekud. Töötoas jagatakse omi kogemusi, räägitakse lahti erinevad situatsioonid eluliste näidete kaudu ja tehakse harjutusi, kus saab ise küsimustele vastamist proovida, vaadatakse videoid ja analüüsitakse neid.

„Meie töötuba aitab julgust saada, paneb mõtlema erinevatel teemadel, analüüsima oma vastuseid. Võib-olla ka mõistma intervjuud tööandja seisukohast. Õnnestunud intervjuu algab iseendasse vaatamisest: kes ma olen, mida oskan, kuhu liikuda tahan,“ ütleb Saarma, lisades, et väga oluline on intervjuu ettevalmistus - oma kogemuste kaardistamine ja töökuulutuses tööandja poolt kirjeldatuga võrdlemine. „Tuleb läbi mõelda, miks peaks see tööandja just mind valima, mis on minu tugevused ja ka arendamist vajavad küljed. Oluline on ka enda jaoks selgeks mõelda, miks mina tahan selles ettevõttes töötada.“

Nõustamisel arutatakse ka, mis võis senistel intervjuudel valesti minna. Enamasti öeldakse lihtsalt, et nad ei osutunud valituks ja vahel leiavad, et takistuseks sai vanus või ebapiisav töökogemus. Saarma sõnul tekitab sageli intervjuudel käinud inimestes segadust küsimus: miks me peaksime teid valima, mis on teie tugevad ja nõrgad küljed? „Eesti inimene on ikkagi üsna tagasihoidlik ja ütleb, et ei oska ennast kiita. Kuidas ma lähen ja räägin, et olen nii- ja naasugune. Eelnev ettevalmistus aitab aga need küsimused läbi mõelda, et vastus ei kõlaks kui lööklause ja enese kiidulaul. Iga vastus tuleb osata ka ära põhjendada.“

Tööintervjuu ei peaks lõppema ukse sulgemisega seljataga. Kui soovite järgmistel kordadel edukam olla, siis on mõistlik analüüsida, kuidas läks: mida küsiti ja mida mina vastasin? Kas saaks järgmisel korral midagi teisiti teha? Iga intervjuu on kogemus, igast kogemusest saab õppida.

Järgmine tööintervjuud tutvustav töötuba toimub 26.11.2015 Töötukassa Lilleküla büroo õppeklassis. Töötoas osalemine on tasuta, oodatud on nii töötavad kui ka tööl mitte käivad inimesed. Loe lähemalt ja registreeri end osalejaks.

Jaga
Kommentaarid