Sotsiaalmeedias leidub palju algatusi alates jooksudistantside väljakutsetest ning lõpetades kilekotivaba kuu eksperimentidega. Aina levinumaks on aga alkoholivaba kuu üleskutsed Facebook'is ja mujal, mis ärgitavad inimesi vähemalt kuu aja jooksul keelduma igasugusest alkoholist. Kas inimese maks tõesti tunnetab muutust, kui neli nädalat naps võtmata jätta?

Tunnetab küll ja vägagi hästi, nagu selgub nagu selgub Ameerika Assotsatsiooni poolt läbi viidud maksahaiguste uuringu tulemustest, kirjutab The Guardian.

102 alkoholi regulaarselt tarvitavat inimest loobusid igasugusest vägijoogist kuuks ajaks ning pärast organismile "puhkuse andmist" skänneeriti ning uuriti inimeste maksa. Selgus, et loobudes kuuks ajaks alkoholist, saab maks kasvõi osaliselt tegeleda enda koe n-ö kannatada saanud armiliste osade taastamisega. Kui aga kogu aeg uuesti peale võtta, siis maksal selline puhke- ja taastumisaeg puudub ja pidevalt tuleb tegeleda uute mürkide vastuvõtmisega.

Uuringus osalenud mehed tarvitasid eelnevalt keskmiselt 33 ühikut ning naised 29 ühikut alkoholi. Üks ühik on pokaal veini või klaas õlut. Muutes kuuks ajaks oma harjumusi, kinnitas enamus osalejaid, et uni oli rahulikum ja sügavam, keskendumisvõime parem ja kaalukaotus keskelt läbi 1,5 kilo. Analüüside tulemused näitasid ka 15% vähem rasva osalenute maksades.

Uuringu lõpptulem viitab alkoholi otsesele ning tugevale seotusele maksahaigustega. Andes aeg-ajalt maksale puhkust ning läbides iga paari kuu tagant alkoholivaba periood, tõuseb märgatavalt üleüldine elukvaliteet.