Riyadhi ostukeskustes laotakse ostukärud kaupa pilgeni täis. Õhtuti ei ole luksusrestoranides vabu kohti saada. Ei ole tunda, et nafta hinna kukkumine oleks avaldanud mingisugust mõju, kirjutab Bloomberg.

See ei ole juhus – selle taga on Saudi Araabia poliitika. Naftarikkuse jagamine rahvaga on aidanud püsida Al Saudi perekonnal turvaliselt võimul ajal, mil piirkond on rahutu. Kui nafta müügist saadav tulu kuivab kokku, nagu praegu, siis kuningriigi valitsejad eelistavad lasta riigieelarve suurde puudujääki. Nad ei soovi muuta ühiskonnas valitsevat sotsiaalset rahu.

Ökonomistide sõnul võib see lõpuks siiski muutuda. IMF prognoosis, et riigi kulutused ületavad tänavu tulusid 20%. Saudi reservid võivad viie aastaga ära kuluda. S&P kärpis riigi krediidireitingut. Nüüd on mõningaid kulutusi kärbitud, kuid nii, et seda ei ole tavainimesele tunda.

„Otseselt ei mõjuta kärped tavalist kodumajapidamist,“ ütles Citigroupi Lähis-Ida ökonomist Farouk Soussa. "Tõenäoliselt ei puuduta see heaoluühiskonda.“

Jaanuaris istus troonile uus kuningas Salman. Nii tähtsa sündmuse puhul maksti kõigile riigi leival olevatele ametnikele preemiat 2 kuu palga ulatuses. Kokku läks see sündmus maksma 30 miljardit dollarit.

Saudid saavad riigilt mitmesuguseid kingitusi. Valitsus kulutab miljardeid dollareid aastas üliõpilasi välismaale õppima saatmisele. Kütus on odav. Elekter on nii odav, et pealinna elanikud ei vaevu isegi puhkusele mineku ajaks õhujahutust välja lülitama. Kütuse hinna all hoidmisele kulub 8% SKPst ehk 52 miljardit dollarit aastas.

Raha voolab läbi majanduse. Granada kaubanduskeskus on rahvast täis. M.A.C Cosmeticsi töötaja palub kundedel moodustada järjekord. Seal töötavad inimesed ütlevad, et äri ole kunagi olnud praegusest parem.

630 miljardi dollarilises majanduses on tänavu jaemüük kasvanud enam kui 10%.