Millised linnad lisaks Riiale, Vilniusele ja Tallinnale on ettevõtjate ja investorite silmapiiril? Vaadates 20 regionaallinna näitajad kuues kategoorias, tõdesime, et reitingu esiviisik on jäänud samaks: Kaunas, Tartu, Klaipėda, Pärnu ja Ventspils. Peaaegu kõik need linnad on saavutanud kasvu, keskendudes mõnele kindlale nišile. Klaipėda ja Ventspilsi jaoks on see sadam, Tartu jaoks haridus, Pärnu jaoks turism.

Siiski on Mažeikiai ja Jūrmala tõestuseks sellest, et spetsialiseerumine on efektiivne vaid juhul, kui sissetulek tuleb rohkem kui ainult ühest allikast. Jūrmala jaoks on selleks SRÜ riikidest pärit mitteresidendid, kuid Mažeikiaise jaoks naftatöötlemistehas Orlen Lietuva. Linnades, mida toetab vaid üks ettevõte või tarbijate ring, on äri loomine riskantne: kui sissetulekuallikal tekkivad probleemid, peatub terve linna areng.

Edetabeli liider on endiselt Kaunas, mis oma suuruselt ei jää palju maha pealinnadest. Kaunases elab 300 000 elanikku, selle ümbruses veel sama palju – kokku see annab viiendiku riigi SKT-st. Kaunast ei tunnistatud asjata eelmisel aastal parimaks Kesk- ja Ida-Euroopa arengulinnaks. Klaipėda, mis ei jää Kaunasele alla, saab aga uhkustada Leedu parima linnapeaga ja kõige vabama ärikeskkonnaga.

Võrreldes Leeduga, pole Eesti liidrite, Tartu ja Pärnu areng olnud nii kiire, mistõttu on Klaipėdal juba õnnestunud jõuda Pärnust ette.

Läti linnad ei ole siiamaani pääsenud esikolmikusse, Ventspils on vaid viiendal kohal. Siiski on Läti linnade tulemused head: neli kümnest äri jaoks sobivast linnast asuvad Lätis, tabeli lõpus on vaid Daugavpils ja Rēzekne. Just seal ilmneb regionaalsete linnade suurim probleem – inimene. Kuna tegu on vähem arenenud tööstuslinnadega, on kvalifitseeritud tööjõul, eriti noortel, sealt raske leida hästi tasustatud ja perspektiivikaid töökohti. Selle tõttu kaotavad need linnad iga aastaga elanikke – inimesed kolivad suurlinnadesse. See on amwmu teada nõiaring: linn ei ole ärile atraktiivne, kui seal on probleemid tööjõuga ja väike ostujõud, kuid see võib paraneda vaid siis, kui paraneb ärikeskkond. Selle probleemi lahendamine ja stagnatsioonist pääsemine on omavalitsuste suurim proovikivi.

Millistes linnades ärikeskkond areneb ja kus stagneerub – sellest iga-aastases Forbesi regionaallinnade edetabelis.

Materjal kuulub Forbes Eestile, www.forbes.ee