Kuigi kõik tootjad on võtnud eesmärgiks üllatada põnevate maitseelamustega, näitab praktiline elu siiski, et käsitööõllede kvaliteet on seinast seina - kui mõne joogi puhul saab seda nimetada tõeliseks naudinguks, siis teiste puhul oleks pidanud jook siiski pudelisse ja poeriiulile tolmu koguma jääma.

1. Oktoobri kuu üllataja - Lehe Suur Paks Mastif, odravein

Keilas asuv Lehe Pruulikoda oli üks esimesi väikepruulikodasid Eestis. Suure õllekultuuri puhangu eel oldi juba mitmete jookidega laialdaselt kättesaadavad suurtes kaubandusvõrkudes. Ajad mööduvad ning uusi ja põnevaid pruulikodasid tuleb nagu laudu Vändra saekaatrist - seetõttu jäid peagi Lehe pigem tagasihoidlikumad joogid teiste varju. Kuid oktoobri kuus lõi Lehe taaskord ukse lahti ja pauguga - pruulikojast väljus juba pea aastakese pudelis laagerdunud odravein. Õlle aroom on karamelline, tunda on näpuotsaga virsikumoosi ning on tihkelt alkoholisoe. Võtan esimese lonksu ning tuleb tõdeda, et õlu see ei ole. Venib nagu ühe Paksu Mastifi tatt venima peab - liköörine ning õlijas mass. Maitse on magus ja mõrkjas, kleepuv, karamelline ning puuviljane. Lõppmekk on õllel kuivemapoolne ning mõnusalt soojendav.

Hinnang 10/10 - loe täpsemat kirjeldust siit.

2. Pudelisse villitud nõiajook - Tanker Täiskuu, White IPA

Libahundid, nõiad, kõrvitsa püreesupp ning kummitused - kõik jubedad asjad, mis ajavad lausa külmavärinad peale. Tankeri pruulmeistrid otsustasid sel korral pruulida White IPA stiilis õlle ehk maakeeli öeldes heleda humalase tsitrusepommi. Aroom õllel on tõesti tsitruseline ning särtsakalt hapukas. Sama lugu on ka maitses.Tundub, et Tankeri mehed on kõik turul müüdavad sidrunid ja apelsinid siia pudelisse mahutanud. Suus mängleb õlu kergelt, särtsakalt ja mahlaselt - üks igati hea janukustutaja.

Hinnang 7/10 - loe täpsemat kirjeldust siit.

3. Misasja, kõrvitsaõlu!? - Põhjala Saak, Pumpkin Ale

Nõmme metsade vahel asuv Põhjala Pruulikoda tõi 2014. aasta sügisel lettidele hooajalise kõrvitsaõlle nimega Saak. Ideaalselt jõuluõlleks sobiv partii müüdi väga kiiresti läbi ning pühade paiku seda enam osta ei olnud võimalik. Kuid sel aastal on huvilised kindlasti targemad ning paluvad päkapikkudel mõned pudelid varuda.

Aroom on Saagil jõuluselt vürtsikas ja marjaselt magus. Maitses mängivad glögile omased muskaatpähkel ja kaneel ning seest soojendav ingver. Eesti õllemaastiku kõrvitsakuningad on end taaskord tõestanud.

Hinnang 8/10 - loe täpsemat kirjeldust siit.

4. Kuidas maitseb Patt? - Pühaste Patt, Porter

Pühaste Pruulikoda on sel sügisel terve partii jagu Pattu teinud. Eestimaa kroonimata humalakuningas Eero on seekord valmis saanud porteri stiilis õllega. Aroom on kohvine ja piimašokolaadine. Maitses on tumedate linnaste hapukas mõrkjus, saunalik suitsuvine ning kakaone kuivus ja mõrkjus. Pühaste on oma eelnevate suurepäraste pruulidega meid ära hellitanud. Seetõttu tundub ka see porter üsna karmi interpretatsioonina ning võib tavapärase õllesõbra veidi äragi hirmutada.

Hinnang 6/10 - loe täpsemat kirjeldust siit.

Lühiülevaade teistest uutest pruulidest:

- Sel kuul ilmus meie turule Muhu Pruulikoda kolme õllega (Pale Ale nimega Täitsamees, kuiv stout Nänn ning suitsuõlu Lõkits). Tegemist on lihtsate jookidega ning kindlasti vajavad retseptid veel täiendamist.

- Nöösker Eba-Cydonia - ebaküdoonia IPA, mis ei erine kuidagi keskpärasest ning tavalisest IPAst.

- Lükati Imperial Black IPA - särtsakas õlu, kuid siiski veel üsna nurgeline ja algeline.

- Veldi ja Tütred kaks õlut - Merihärg (IPA) ning Paadisadam (laager). Veldi pruulikoda saabus suure hooga suvel, tulles turule 3 suurepärase õllega (Laeva Kokk, Vana Kalur ja Põdrajaht). Oktoobrikuus välja antud nn eripruulid olid siiski alla keskmise ning lihtsakoelised.

Nende õllede pikemad arvustused leiad olled.blogspot.com.

Tasub meeled ärksana hoida:

Põhjala Pruulikoda on lähiajal välja tulemas mitme põneva projektiga. Juba etteruttavalt võib öelda, et tavaliselt on need väga limiteeritud kogustes ning müüakse kiiresti läbi. Loodetavasti enne jõule jõuab müüki konjakivaadis laagerdunud Taanilinn (Imperial Stout). Käivad sahinad ka bourboni vaadis laagerdunud Odraveini kohta. Külmale ilmale igati sobilikud ja kohased joogid.

Tankeri pruulikoda on lähikuul õllesõpru rõõmustamas üsna ekstravagantsete jookidega. Portugalist pärit Mean Sardine pruulikojaga valmib neil ühispruul ning tegemist on Surf Wax topeltIPAga. Ning kuu lõpupoole veel 2 õlut - India Pale Lager stiilis ekstreemne humalapomm ja eelmisel aastal palju kiidetud piparmündi stout Külmale Maale.