Riikliku lennufirma äritegevuse lõpetamine on ebamugavusi tekitanud kõigile, kes Estonian Air’iga lendasid või seda veel edaspidi teha plaanisid, aga tugeva põntsu saavad just need noored, kes pikalt oma kojusõitu plaanisid ja soodsad noortehinnaga lennukipiletid ettenägelikult juba soetanud olid.

Lennufirma pakkus alla 26-aastastele noortehinnaga pileteid kõikidele Estonian Airi lendudele, sealjuures olid otselennud Tallinna suureks boonuseks, sest pahatihti tulid ümberistumised ning pagasi lisatasud noortele reisijatele kallimad, kui kodumaise lennufirmaga lennates.

Belgias õppiv ja töötav 22-aastane Karel tõdes, et oma reisiplaanide tegemisel eelistas ta võimalusel alati noortehinnaga pileteid, kuid nüüd, kui lennufirma tegevuse lõpetas, maksab ta pühadeks koju reisides ligi 100 eurot enam. "Pühade ajal on piletid niigi kallid, aga tuleb välja, et alati saab veel kallimaks minna," nentis ta.

Noormees pidi Estonian Air’iga Brüsselist Tallinna sõitma 22. detsembril ning tagasi Belgiasse lendama 4. jaanuaril. Mõlema otsa maksumuseks oli 89 eurot, mis teeb lennureisi kogusummaks 178 eurot.

Nüüd lendab ta koju Adria Airways-iga ja sedagi tänu sellele, et sai kiirustades viimased edasi-tagasi otselennu piletid hinnaga 269,98€. Nii maksab noormees Brüsselist koju sõites 149,99€ ja hiljem Belgiasse tagasi minnes 120€. „Mul vedas, sest praeguseks veel allesjäänud kohtadega lennud sõidavad kõik läbi Kopenhaageni, mis teeb lennu pikkuseks olenevalt vahepeatusest 5 kuni 7 tundi,“ selgitas noormees, miks ta pühade ajal Euroopa lennujaamades ringi konnata ei tahtnud ja kallima lennupileti oli nõus soetama.

Inglismaal õppiv Kadri selgitas, et sel hetkel kui ta kojusõidu pileteid ostis, olid Estonian Air’i ja British Airways-i koostöös opereeritava London-Stockholm-Tallinn lennu piletid soodsamad kui odavlennufirma Ryanair’i omad. Nii kaalus Estonian Air pardal pakutava söögi, joogi ja hinnas pagasiga kindlalt üle odavlennufirma.

„Nüüd on mul lend ainult Rootsi ja Londoni vahel, aga Tallinnast Rootsi on väga krõbedad hinnad ja mul pole tõesti mitte mingisugust tahtmist minna laevaga Stockholmist Tallinna, kui mul on niigi ümberistumised kõikvõimalikes kohtades ja pärast peaks Tallinna lennujaamast veel oma kodulinna Lõuna-Eestisse 3 tundi bussiga sõitma,“ selgitas neiu, kui pikaks venib kojusõit nüüd, kui kogu marsruut tuleb ümber planeerida.

Peale selle, et kooli kõrvalt töötavate tudengite rahakott ootamatuid lisakulutusi ei kannata, tõi Eesti neiu välja tõsiasja, et uued lennupiletid tuleb jõuludeks kojusaamiseks soetada nii või naa, aga Estonian Airi’i lennupiletite eest väljakäidud summat ju nii kiiresti tagasi ei kanta.

"Tean mitmeid välismaal elavaid Eesti noori, kes vahetult pärast Estonian Air'i kohta tulnud otsust kiirustasid kohe teiste lennufirmade pileteid kiikama ja kõige odavamat alternatiivi otsima. Samas tuli see kõik ikkagi väga ebasobival hetkel ja paljud ootavad nüüd viimase minuti pakkumisi, sest hetkel lihtsalt ei ole sellist summat tühjast kohast välja käia," selgitas ta.