Raamatus The Handbook of Alternative Assets kirjutatakse, et teemantite ja kulla hinnaliikumised ja tootlused on sarnased. Teemantite pikaajalise hinnaajaloo statistilisi analüüse on tehtud vähe, kuid võib eeldada, et teemantitel nagu ka kullal on negatiivne korrelatsioon teiste finantsvaradega, iseäranis aktsiate ja võlakirjadega. Nende hinnad liiguvad nn. pabervaradest erinevalt. See muudab teemantid heaks riskide hajutamise võimaluseks.

Teemantite puhul on väga tähtis nende hindamine – kraadide omistamine. Tehingukulud on väga suured. Diilerite ostu-müügiääre vahe on sageli 30% ja rohkemgi. Alternatiiviks on oksjonid, kuid ka seal ostmise-müümise kulud on suured. Parimat tootlust saavutatakse vaid sedasi, kui ei osteta turu mullistumise faasis ja teemante hoitakse pikka aega – vähemalt 10 aastat.

Teemanti väärtuse määravad paljud asjaolud. Nendeks on suurus ja kaal, värvus, puhtus, veatus ja kuidas kivi on lihvitud. Teemantite hinnad öeldakse karaadi kohta, kusjuures suuremad kivid maksavad karaadi kohta hüppeliselt väikestest rohkem. Põhjus on lihtne, suured kivid on haruldased.

2009. aasta septembris, kui raamat kirjutati, maksis kõrgeima kvaliteediga teemant 25 000 dollarit karaat. See käis 200 milligrammi kaaluv 6,5 millimeetrise läbimõõduga teemanti kohta. Ühe prognoosi kohaselt toodetakse aastas umbes 750 sellist kivi, kusjuures kaevandajad peavad selleks läbi töötlema umbes 8000 tonni kimberliiti (kivim, kus võib leiduda teemante).