Kuigi Riin (nimi muudetud, pärisnimi toimetusele teada) reisib Prantsusmaa pealinna selle aasta lõpus, jõudsid terrorirünnakute õudused kaudselt juba ka temani. Eelistades tavaliselt reisides peatuda Airbnb kodumajutustes, oli naisterahvas paar kuud tagasi ka Pariisi kesklinna lähedusse reserveerinud portaali vahendusel korteri. „Paar päeva tagasi süvenesin veidi juhtunusse ja tabasin end mõttelt, et minu mäletamist mööda jäi meie korter täpselt samasse rajooni,“ selgitas Riin.

Riinu broneeritud korter jääb 2-kilomeetri kaugusele Bataclani kontserdisaalist, kus terroristide rünnakus hukkus 80 inimest. Bataclani vahetus läheduses samas rajoonis olid ka teised kaks koordineeritud rünnakut de la Republique avenüül ning Le Petit Cambodge söögikohas, milles kokku hukkus 18 inimest. Nii on Riinu broneeritud korter rünnakupaikadest jalutuskäigu kaugusel.

„Proovisin ühendust saada oma võõrustaja ehk korteriomanikuga, et veenduda, kas temaga on kõik korras ning ta on ohutus kohas, kuid tulutult,“ selgitas Riin, miks ta otsustas lõpuks pöörduda Airbnb kontaktisikute poole. „Portaali inimesed olid väga abivalmid. Esimeseks vastuseks sain, et Angela (host) pole portaali külastanud juba päevi ning temast pole paraku mingit märki,“ rääkis naisterahvas Kasulikule.

Majutusportaali ja Riinu kontakteerumise tulemusena andis endast viimaks märku ka Angela, kes tõdes, et oli rünnakute hetkel samadel tänavatel koju jalutamas, kuid õnneks jäi halvim olemata ning temaga on kõik korras. „Viimased paar päeva on olnud nagu halb uni. Kogu linn on endiselt šokis. Pikemas perspektiivis ma ei kujuta isegi ette kaua sellest üle saamine aega võtab ja kuidas see kasvõi kogu turismindusele mõjub,“ oli pariislanna löödud. Riin leppis võõrustajaga kokku, et vaatamata kõigele kohtuvad nad ligi kuu aja pärast ja reis ära ei jää. "Ju on selleks hetkeks olukord laabunud."

Airbnb tugisüsteemi inimeste sõnutsi on rajoonis, kus enamik terrorirünnakuid toimus, juba praegu vägagi turvaline, sest kurvastavate sündmuste valguses on turvameetmeid kogu linnas tõstetud ja korrakaitsjate arv tänavatel on märkimisväärne. Seetõttu ei peaks inimesed end liialt paanikasse ajama ja ka teistes paranoiat tekitama, kuigi on ilmselge, et juhtunust ülesaamine võtab kõigil aega.

Rääkides majutusasutuste reserveeringutest, mis jäävad rünnakutega samasse piirkonda, arvasid Airbnb tugiisikud, et broneeringute tühistamine on ebatõenäoline, sest kahe järgmise kalendrikuu näol on tegu väga olulise puhkuse- ja linnareiside hooajaga ning vaatamata traagilistele sündmustele ei saa ükski ettevõte seda endale lubada.

Estraveli tegevdirektori Anne Samliku sõnul on nende reisifirma vahendusel lähinädalatel Pariisi suundumas umbes sadakond klienti, kellest enamiku moodustavad ärireisijad. "Estravelile on laekunud mõned Pariisi reisi tühistamissoovid, mis on seotud isiklike põhjuste või ärajäetud üritustega," selgitas Samlik, et eestlased otseselt terrorirünnakute tõttu oma sõite tegemata ei jäta.

Go Traveli turundusjuht Anu Vane tõdes samuti, et viimastel päevadel on olnud kliente, kes on soovinud oma reisi tühistada, kuid kuna reise Pariisi on praegusel hilissügisesel ajal suhteliselt vähe müüdud, on raske öelda, kui üldine see trend puhkuse eesmärgil Prantsusmaale sõitvate reisijate seas on.

Samlik Estravelist sõnas, et hetkel jälgitakse tähelepanelikult olukorda ja lähtutakse välisministeeriumi soovitustest ja hoiatustest.

"Estravel saab võimaluste piirides olla abiks reisi toimumisaja muutmisel või tühistamisel, kuid reisi tühistamisel peab klient arvestama ka sellega, et reeglina ei luba soodsamad piletid trahvivaba tühistamist ning kui lennufirmade poolt lende ametlikult tühistatud pole, siis kaasneb tühistamisega ka rahaline kulu," ütles Samlik.