“Seoses muusika-aastaga tekkis mõte tähistada muusikavaba päeva ka Eestis. Teraviku suunasin linnaruumile ja kaubanduskeskustele, kellest Solaris tuli mõttega kaasa ja laupäeval kell 10-12 saavad inimesed seal kogeda, kuidas on vaikuses oma ostusid sooritada,” rääkis muusika-aasta projektijuht Kristel Üksvärav.

“Mis kaubanduskeskuseid puudutab, siis tean, et muusikal on seal oma roll. Seda nii müra peitjana, meeleolu tekitajana jne. Samas pole see alati nii olnud. Kohati tundub, nagu meil oleks hirm olla vaikuses, sest siis meil tuleb kohtuda iseendaga ja oma mõtetega, samuti ei ole ma kindel, kas tegelikult ikka peab muusika kõikjal taustana kõlama,” ütles Üksvärav.

“Mina ise eelistan muusikat kuulata mitte kuulda. Inimesed on loomulikult erinevad, kuid muusikavaba päev võikski olla see, kui me nendele teemadele tähelepanu pöörame.”

Solaris Keskuse turunduse projektijuhi Paula Toomeli sõnul ei ole igapäevane muusikavalik Solarises kaugeltki juhuslik – see koostatakse muusikapsühholoogi abiga, nii et vastavalt aastaajale, nädalapäevale ja isegi erinevatel kellaaegadel kõlab konkreetselt selleks sobiv muusika.

“Nii pikka vaikuseperioodi pole aga keskuses kunagi varem olnud, seega saab olema väga huvitav jälgida, kuidas külastajad sellele reageerivad,” selgitas Toomel, miks Solaris otsustas muusikavaba eksperimendiga kaasa minna.

Muusikavaba päeva tähistamise mõte pärineb šoti muusikult ja produtsendilt Bill Drummondilt. Kuna 22. november on kõigi muusikute ja muusika kaitsepühaku Cecilia päev, tuli Drummond välja ideega kuulutada sellele eelnev päev (21.11) muusikavabaks päevaks. Drummond soovis, et enne pidupäeva võiks aja maha võtta ja mõelda, mida me muusikalt ootame ja mida meile tegelikult pakutakse.