Mõned neist nippidest on lausa eestlaste leiutatud nagu näiteks Skype, Transferwise jt.

Telefoniga helistamine on juba ammu soodsate alternatiivide varjus

Anne on juba paar aastakümmet elanud USA läänerannikul ning tema sõnutsi on Ühendriikide ning Eesti elukalliduse võrdlemine mõttetu, sest palkade erinevus on liialt suur. Sideteenuseid peab ta aga päris kalliks, eriti kui võrrelda neid Eesti hindadega – (kaug)telefonikõned ning sõnumite saatmine. “Mul on üksjagu sugulasi ja peretuttavaid kodumaal, kellega võiks aeg-ajalt Facebooki kaudu suhtlemise või e-kirjade kirjutamise asemel helistada - noorema õe või isa hääle kuulmine on ikkagi midagi muud.”

Pikad, lausa mitmetunnised telefonikõned mobiiliga ei tuleks Anne jaoks kõne allagi. “See on mõttetu kulutus, kui arvestada seda, et meil on ju Skype – lisaks häälele on ka pilt. Skype’i ainus kulu on seotud internetiühendusega, mis nagunii on koju tellitud.”

Pangaülekannete vahendustasud – kes senti ei korja, see…

Ühendkuningriikides töötav tudeng Oliver on seal elanud umbes poolteist aastat ning välja on kujunenud kohalik elukorraldus ning tarbimisharjumused. “Londonis on elamiskulud ikka tunduvalt suuremad kui Tallinnas. Suuremat sorti väljaminekuid – näiteks korteri üür – kahjuks kontrollida ei saa, aga kui pisiasju igapäevaste tegemiste juures muuta, siis saab kokku hoida küll.”

Üks selline võimalus on näiteks raha säästmine pangatehingutelt. “Välismaale tehtavaid rahaülekandeid tuleb ikka ette. Lisaks mul on Eestis enda n-ö kogumiskonto, kuhu igakuiselt kannan siin teenitud palgast kindla osa, et omale mingi finantsiline tagala tekitada. Selle jaoks kasutan Eesti oma TransferWise’i. Sääst on tänaseks märkimisväärne,“ selgitab Oliver.

Spordiklubide krõbedate hindade pärast trenn tegemata ei jää

Nagu viimastel aastatel Eesti noorte seas läbivaks trendiks, pühkis ka Liis pärast gümnaasiumi lõpetamist kodumaa tolmu jalgelt ning suundus Austraaliasse. Olles elanud seal neli aastat, teenib ta nüüdseks leiba iluteenuseid pakkudes ning palka makstakse hästi. Vaatamata sellele tuleb kuskilt kokku hoida, et eelkõige suuremad kulutused ära maksta.

“Minu kodu läheduses on spordiklubide kuutasud üpris kallid. Soodsamaid variante küll leidub, aga need asuvad nii töö- kui elukohast ebamugavalt kaugel. Minu kokkuhoiunipp seisneb rakenduses nimega Nike+ Training Club, kus telefoni omaniku käsutuses on virtuaalne treener. Rakendus on tasuta, toimib väga hästi ja on võrdväärne reaalse rühmatreeninguga,“ räägib Liis.

Pakk kohale kiiresti ja soodsalt

Hong Kongis elav Kristiine peab koos äripartneriga juba mitmendat aastat enda sisustuspoodi, õigemini kahte – üks ühes ja teine teises linna otsas.

“Meil tuleb igapäevatöös päris tihti ette, et mõni sisustusese tuleks võimalikult kiiresti ühest poest teise toimetada. Näiteks, kui klient soovib kauba kätte saada poest, mis on tema kodule võimalikult lähedal. Vahel tuleb poodide vahel ka lihtsalt kaupa ümber paigutada.“

Kristiine kasutab kauba mugavaks ning soodsaks transportimiseks UberCargo teenust. Seda võiks kirjeldada kui pakitranspordi taksoteenust, mida saavad kasutada eraisikud ja ettevõtted mõlemad. See hoiab kokku nii mu aega kui ka raha – selle asemel, et ise kogu aeg oma autoga sõita edasi-tagasi,“ kiitis Kristiine.

Eestis on sarnane teenus PostPali näol samuti olemas, kui see on vähemalt praegu veel suunatud vaid ettevõtetele.