Selle talve esimese korraliku lumega tulid Moskvast uudised, et president Putin on vastukäiguna Vene hävitaja alla tulistamisele Türgis, kehtestanud sanktsioonid ka sinna reisimisele. Eesti idanaabrist turist on Türgis aga kõrgelt hinnatud sihtrühm ning ilmselge tuluallikas.

Vene turistid reageerisid riigivõimude otsusele toetavalt, kuigi peale novembrikuu alguses juhtunud Vene reisilennuki õnnetust on ka puhkusereisid Egiptusesse, samuti venelaste poolt armastatud reisisihtkohta, tühistatud.

Riigitelevisiooni tähtankur Dmitri Kisseljov rõhutas uudistesaates, et elus on olulisemaidki asju, kui rannad, meri ja kõik hinnas puhkusereisid, ning teatas, et venelased ei vaata Türgit enam kunagi endise pilguga.

Eelmisel aastal oli Türgi aga venelaste eelistatuim sihtkoht 3,2 miljoni turistiga ning sellele järgnes Egiptus, kuhu reisis 2,3 miljonit venemaalast. Nii suundusidki ka need turistid, kes Punase mere vasakpoolsel kaldal puhkamas käisid, pärast Egiptuses aset leidnud lennuõnnetust hoopiski Türki.

Türki reisimise keeldu nähakse kui riikliku julgeoleku abinõuet ning venelased näevad nüüd alternatiivsete reisisihtkohtadena hoopis Aasia riike Taid ja Vietnamit.

Venemaa riiklik turismi agentuur leiab aga et sanktsioonidel on hoopis positiivne mõju Venemaa siseturismile ning selle asemel, et välismaale reisida, suunavad inimesed on raha hoopis kohalikku majandusse.

Reisibüroosid, kes jäävad Türgi pakettreiside müümisega vahele, ootavad omakorda sanktsioonid. Kõik eelnevalt planeeritud reisid siiski toimuvad ja Türgi saatkond rõhutab, et Vene turistid on oodatud ning kuigi Moskva türklastele viisanõude kehtestas, ei kavatse Türgi samaga vastata.

Ettevõtted pole aga nii positiivselt meelestatud kui ametivõimud, sest äril läheb aina kehvemini ning on oodata lausa 50-protsendilist langust mõningate reisisihtkohtade puhul. Pegas turismiagentuuri tegevjuht Anna Podgornaja sõnab, et Euroopas reisimise teeb keerulisemaks viisa nõue.
Samuti ei suuda Podgornaja sõnul kohalikud kuurordid Vene turistile pakkuda seda kvaliteeti, millega ta välismaal harjunud on.

Podgornaja spekuleeris, et avalikkuse toetus sanktsioonidele on hetkel tugev, sest Türgi turisminduses on hetkel madalhooaeg ja tõeline proovilepanek tuleb alles kevadel, kui puhkusereiside trend taas hoogu kogub, aga olud on pöördumatult muutunud.