Venemaa soovib karistada Türgit, kes laskis alla Vene sõjalennuki. Venemaa kehtestab majandussanktsioone Türgi vastu, kelle president Tayyip Erdogan olevat Vene propaganda sõnul seotud Islamiriigi illegaalsete naftatehingutega.

Vene energeetikaminister Aleksander Novak ütles neljapäeval, et Türgi torujuhtme kallal töö, mis peaks pumpama vene maagaasi läbi Türgi Ukrainast mööda Euroopasse, on peatatud.

Seejärel teatas Itaalia kütusetöötusgigandi juht, kes on torujuhtme kaudu üks suuremaid maagaasi ostjaid, et see projekt on surnult vee all.

Venemaa otsus jätab Venemaale võimaluse kasutada kilomeetrite kaupa maha pandud torujuhet vaid Mustal merel. Gazprom tellis gaasitorusid isegi Saksamaalt ja Jaapanist, et ehitada 2400 kilomeetrine South Stream torujuhe. Algse plaani kohaselt oleks torujuhe pidanud valmis olema juba 2018. aastal. Kütusetööstuse ekspertide sõnul ei saa torusid mujal kui Mustal merel kasutada. Süüdi on nende eriline konstruktsioon. Gazprom on sunnitud nüüd torud lattu panema ootamaks Venemaa ja Türgi vaheliste pingete langust.

„Need torud on kalibreeritud kindlateks oludeks – surveks ja läbilaskevõimeks,“ ütles üks allikas toruvalmistaja juurest. „Need sobivad ainult Musta mere alla.“

Kuigi Türgi torustiku töö peatamine on suuresti sümboolne akt, avaldab see Gazpromile otsest rahalist mõju.

Sberbanki analüütik Valeri Nesterov ütles, et Gazprom on kulutanud 12-14 miljardit dollarit Türgi torujuhtme ja selle katkestatud eelkäia South Streamile, millest loobuti mullu seoses Euroopa Liidu vastasseisule ja Ukraina kriisi tõttu pingestunud suhetele.

Küsimärke tekitab ka North Streami torustik Venemaalt Saksamaale, kuna Euroopa Liidu 10 riigi valitused avaldasid ühispöördumise, kus öeldakse, et see projekt läheb vastuollu Euroopa Liidu huvidega ja riskib destabiliseerida Ukrainat.

„Jälle ehitab ettevõte torujuhet, mida keegi ei pruugi vajada,“ ütles Nesterov.

Venemaa on üks maailma suurimatest suurte terastorude tootjatest, jäädes maha vaid Hiinast. Venemaa suudab toota aastas enam kui 3 miljonit tonni suure diameetriga torusid. Venemaa suurim torutootja TMK teatas, et Türgi torujuhtme projekt ei ole päris läbi.

„Türgi torujuhtmega ei ole kõik läbi,“ ütles TMK asepresident Vladimir Shmatovitš. „Võib-olla aasta-kahe pärast pinged taanduvad ja projekt viiakse ellu. Torud võivad lamada 50 aastat.“