USA keskpank tõstab tänavu esmakordselt alates 2006. aastast intressimäära, kuid on sunnitud veel enne tuleva aasta lõppu intressi taas alla tooma, kuna USA majandusest kaob hoog, kirjutasid analüütikud Marios Maratheftise juhtimisel.

„Me oleme juba näinud USA majanduse parimaid aegu,“ ütles ta. „Lõpuks on keskpank sunnitud intressimäära kärpima.“

See on vastuolus Bloombergi poolt küsitletud analüütikute mediaanootusega, mis näeb ette tuleva aasta lõpuks intressimäära tõusu 1,25 protsendile. Keegi teine ei näe 70 analüütiku seas võimalust, et USA keskpank langetab tuleval aastal intressimäära. Standard Charteredi prognoosi kohaselt tõstab USA keskpank veel enne märtsi intressimäära 0,75 protsendile ja langetab seda tuleva aasta viimases kvartalis tagasi 0,5 protsendile ja 2017. aastal 0,25 protsendile.

Standard Charteredi nägemuse kohaselt tegi USA majanduskasv tipu 2014. aasta keskel ja kasv aeglustub tuleval aastal 1,6 protsendile. Teised analüütikud ootavad USA majanduselt tuleval aastal 2,5% kasvu.

Panga vaate taga on pessimism, et tarbijakulutused halvenevad. Põhiinflatsioon jääb madalaks ja uute tookohtade loomine väheneb 100 000ni kuus.

Kui majandussurutise riskid tulevad nähtavale, hakkab tööpuudusemäär kerkima ja sunnib USA keskpanka tegudele. Oma vaate kaitseks märkisid Standard Charteredi analüütikud, et nad olnud kuuel aastal konsensusest oluliselt optimistlikumad. Kui Standard Charteredil on õigus, on tegemist USA ajaloo lühima intressitõusutsükliga.