Maaklerfirma, kus Jaapanis töötab 13 600 inimest, soovitas inimestel süüa ja juua 30 päeva jooksul alates 14. detsembrist tagasihoidlikult. Enamus jaapanlasi ei tähista jõulusid, kuid moes on aasta lõpu ja uusaastapeod.

Sellise meeldetuletuse eesmärk on hoida töötajate tervist ja vormi. See käib eriti vanemate töötajate kohta. Samuti aitaks see tõsta tootlikkust ja vältida läbipõlemist.

Oktoobris lõi maaklerfirma endisest investeerimispankurist, kes kukkus kokku ja oleks peaaegu surnud ületöötamise tagajärjel, tervishoiujuhi. Ta hakkas tegelema 8 aasta eest tervisespordiga. Nüüd kuuluvad tema tööülesannete hulka töötajatele pakutavad tervisesportimise programmid ja vastutus, et töötajad lahkuksid töölt õigel ajal.

„Töötasin kõvasti oma tervise arvelt,“ ütles 53-aastane Toshihiro Matsui. „Inimesele on parim olla hea tervise juures, mis suurendab ka ettevõtte tootlikkust.“

Ta oli 2 kuud haiglas ja 4 kuud kodusel ravil. Tagasi pöördudes püüab ta kolleegide seas juurutada tervislikumaid eluviise.

Daiwa on üks 22 Tokio börsil olevast ettevõttest, kes propageerivad töökohas tervislikke eluviise. Ühe Jaapani ametiühingu uuringu kohaselt tegid täisajaga töötajad kuus keskmiselt 39 tundi üleajatööd. Ettevõtete juhid tegid 56 tundi üleajatööd. Jaapani peaminister Shinzo Abe püüab murda ületöötamise kultuuri, mis viib aastas sadade surmadeni ja madala sündivuseni. Seda fenomeni tuntakse karoshi nime all.

Ka üleilmselt püütakse leida võimalusi, kuidas maaklerfirmades viljeleda tervislikumat elustiili. Selles tööstusharus on tavaline üleajatöö ja kõrge stress. Barclays hakkas hiljuti subsideerima Fitbiti aktiivsusmõõtjaid enam kui 75 000 Suurbritannia töötajale. Goldman Sachs instrueeris suviseid praktikal olevaid töötajaid kontorist lahkuma südaööks ja mitte tagasi tulema enne kella 7 hommikul.

Daiwa pühadehooaja programmi initsiatiivi nimi on 80% programm, kuna kutsub üles lõpetama söömist, kui tuntakse, et kõht on 80% täis. Töötajatele jagatakse paberid, kus palutakse teha hommikusöögi, lõuna ja õhtusöögi söömise kohta linnuke, kas kõht söödi vaid 80% täis.

Sellist kurguni mitte täis söömise praktikat on Jaapanis harrastatud põlvkondi. Jaapanis on ütlus, et sellest kinni pidamine hoiab arsti eemal.

Daiwa programm annab ka 10 ideed, kuidas hästi süüa. Üle 45aastased töötajad, kes täidavad edukalt 30-päevase programmi teenivad punkte, mida võidakse arvestada palgatõusu puhul kui on saadud vähemalt 50. aastaseks.

46-aastane Daiwa tegevdirektor Shinichi Seto käib 3-4 korda nädalas klientide, kolleegide ja sõpradega lõunal. Ta plaanib programmis osaleda, kuid ei ole kindel, et ta läbib selle edukalt.

„Meil on palju kliendilõunaid ja ma tavaliselt söön nii palju riisi ja nuudleid, kuni need on otsas,“ ütles Seto. „Ma tean, et see on vale, kuid raske on loobuda.“

Teiste initsiatiivide seas saavad vanemad töötajad punkte koguda. Novembris alanud programmi kohaselt meelitatakse inimesi kõndima vähemalt 920 000 sammu 3 kuu jooksul või 10 000 sammu päevas. Arvestuseks kasutatakse Qupio äppi.

Üheks põhjuseks, miks otsustati hakata vanemate töötajate tervisele rohkem tähelepanu pöörama oli 2013. aastal vastu võetud otsus, et maaklerfirma klienditeenindajatel lubatakse töötada kuni 70-aastaseks saamiseni.