David Cameroni juhitud uurimusrühma raportis seisab, et farmides ning põllumajanduses kasutatavate antibiootikumide hulka tuleb märkimisväärselt vähendada või ravimite kasutamine täielikult keelustada, kirjutab The Guardian.

Ülemaailmselt toidutootmise tööstuses kasutatud antibiootikumide hulk on nii mõneski maailmapaigus jõudnud punkti, kus inimestel võib olla tekkinud nii tugev ravimiresistentsus, et haigustekitajatega võitlemiseks ei leidu või pole võimalik asendada alternatiivsete ravimitega veel kümme aastat tagasi efektiivselt toiminud antibiootikume. Nii mõnedki uuritud ravimitest on aga kaasaegse meditsiini võtmetegurid.

Uuringus selgitatakse, et inimeste antibiootikumide tarvitamine on 21. sajandil niigi ebatervelt kõrge ja kui sellele lisada veel põllumajandussektoris ja farmides kasutatud ravimite mõju, on vajadus muutuse järele kriitiline. Vastasel juhul ja antibiootikume irratsionaalselt edasi tarvitades on tõenäoline,et nii inimestel kui ka loomadel tekib ohtlikke nakkushaiguste ravimisel kasutatavate antibiootikumiresistentsus.

Uurijad juhivad tähelepanu ka probleemile, et seni on farmides ning loomavabrikutes ravimeid kasutatud vastutustundetult, manustades antibiootikume või muid medikamente haiguste puhul, millest loom ajapikku ise terveneda suudaks. Loomakasvatajatel on nõudluse täitmiseks vaja aga terveid loomi ja seda sõltumata ajahetkest. Samuti kasutatakse ravimeid lihtsalt looma kehamassi suurendamiseks.

Majandusteadlane Jim O’Neill tõdes, et on šokeeriv, kuidas paljudes maades on antibiootikumide tarvitamine loomade peal veel laiahaardelisem probleem kui inimeste puhul, kuid mõlemal juhul on tulemus tegelikult sama. „Kui inimene ise ei manusta, ent söödab antibiootikume loomadele, keda hiljem oma toidulaualt ikkagi tarvitab, on risk täpselt sama suur,“ ütles O’Neill.

Uuringu kohaselt tuleb ettevõtjatel koheselt alustada antibiootikumide kasutamise piiramise või keelustamisega ja võtta eeskuju näiteks Taanist, kes on üks suurimaid sealiha eksportijaid, aga on tootmise kombineerinud madalate ravimi määradega – keskmiselt alla 50-grammi antibiootikume ühes aastas manustatakse kuni ühele kariloomale kilo kohta.