Võiks arvata, et Eesti inimesel on made-to-go ehk kaasavõtmiseks valmis topsikohvide pakkujate seast lausa keeruline valida, kuna kohti on palju ja väga erinevaid. Tavaliselt jäädakse aga kindlaks ühele, juba harjumuspäraseks saanud kohale. Kasulik testis viite erineva taustaga kohvipakkujat, et välja selgitada, kust saab külmal talvepäeval ka papptopsist kõige parema maitseelamuse.

Pidades silmas erinevat tausta, tahtsime ümber lükata või kinnitada laialtlevinud arvamust, nagu tankla või kiirtoidurestorani kohv oleks eranditult kohviku pakutavast kehvem. Kas see ka nii oli, selgub videost.

Kaasasime testi kaks asjatundjat ning ühtlasi suurt kohvisõpra, Ristikheina kohviku pidaja Sandra Veeremaa ja kohvilahendusi pakkuva ettevõtte 7Kohvipoissi juhataja Vallo Tonsiveri. Kuna inimeste maitse-eelistusedki on erinevad, mekkisime tavalist musta kohvi ning traditsioonilist piimavahuga cappuccinot.

Ka kohvijookide hinnad erinevad märgatavalt:

Statoilis (tanklakett) - must kohv 1.95€ , cappuccino 1.95€
Subways (kiirtoidurestoran) - must kohv 1.30€ , cappuccino 1.50€
Reval Cafes (kohvikukett) - must kohv 2.00€ , cappcuccino 2.60€
R-kioskis (mugavuspood) - must kohv 1.60€ , cappuccino 1.70€
Caffeine'is (kohvimaja ehk coffehouse) - must kohv 1.90€ , cappuccino 2.20€

Tonsiver ja Veeremaa jõudsid kohvisid proovides üksmeelele, et tanklakohv ongi täpselt selline nagu ta olema peab - et kliendil jätkuks kohvist ka pikemaks autosõiduks (s.t. Statoili L ja XL kohvisuurused) ja kofeiinilaksu saaks kätte.

Kõige suuremaks üllatajaks positiivses võtmes peeti Subway kohvi, kuid testi võitjaks krooniti siiski kohvimaja Caffeine - ometigi polnud Caffeine sugugi mitte kõige kallim testitavatest ning must kohv maksis seal isegi vähem kui tanklas.

Odavaimalt saab kohvijoogi kätte R-kioskis, kuid see või hoopis midagi muud võiski mugavuspoe kohvijookidele saatuslikuks saada, sest need maitsesid testijatele kõige vähem.

Tonsiver lisas, et Eesti kohvikohad liiguvadki vaikselt ameerikaliku Starbucksi mudeli poole, kus kohvik ja/või pood pakub ainult kohvi, nii kohapeal kui ka mugavalt kaasa. Kohvimaja Caffeine võibki paljudele külastajatele meenutada mõneti mõnda Starbucksi, mida varemalt väljaspool Eestis külastatud.