Maailm on uppumas puuvillaküllusesse. Nendele investoritele, kes on panustanud puuvilla hinnatõusule, on see mõru uudis, kirjutab Bloomberg.

Laovarude jääk on saagikoristuse järel prognooside kohaselt kõigi aegade suuruselt teisel tasemel, jäädes vaid napilt maha mullusest rekordist, selgub läinud nädalal avaldatud USA põllumajandusministeeriumi prognoosist.

Kuigi USAs on saak ohus, mis on muutnud tänavu puuvilla maailma üheks parima hinnaliikumisega tooraineks, on nõudlus aeglustumas. Maailma suurim tarbija Hiina on vähendamas puuvilla importi 30% võrra. Maailma suurima kasvataja USAs on puuvillakasvatust seganud terve aasta tugevad vihmasajud. Saak peaks kahanema ka Hiinas ja Indias.

„Nagu on lugu enamuse toorainetega, ei ole hetkel puuvillast puudust,“ ütles Fulcrumi varahalduse tooraineanalüüsi juht Fiona Boal. „Et sattuda puuvillaturu suhtes vaimustusse oleks tarvis kas mõnda ilmasündmust või midagi muud, mis muudaks Põhjapoolkera tootjate arvamust puuvilla kasvatamise suhtes. Teisiti on raske näha põhjust oluliseks hinnatõusuks.“

Tänavu on puuvilla hind tõusnud 5,7%.