Renzi blokeeris eelmisel nädalal katse pikendada Venemaa-vastaseid sanktsioone pahameele pärast selle üle, et Saksamaa liigub Nord Stream 2 gaasitoruprojektiga endiselt edasi ning keeldub laskmast Brüsselil seda üle vaadata, teatab Financial Times.

Renzi vimm on Financial Timesi kahe kõrgetasemelise allika teatel kasvanud nii suureks, et tema meeskond on teavitanud Euroopa ülemkogu presidenti Donald Tuski, et tahab arutada seda teemat neljapäeval Euroopa Liidu tippkohtumisel.

Itaallased leiavad, et Nord Stream 2, mida toetavad Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli valitsuse mõjukad liikmed, on vastuolus sanktsioonide vaimuga ning kujutab endast seda, et võimas Saksamaa seab oma majanduslikud vajadused ettepoole Euroopa Liidu kollektiivsest diplomaatiast.

„Meie oleme sanktsioonide asjus tugevad, kuid teisalt võib käputäis riike või firmasid Nord Streami kahekordistada,“ ütles üks Itaalia ametnik Financial Timesile.

Berliin on seni kriitika tagasi tõrjunud, väites, et see on äritehing ilma valitsuse osaluse või eestkosteta. Poola juhitud idapoolsete Euroopa Liidu liikmesriikide grupp tahab aga Nord Stream 2 teemat neljapäeval arutada, mis võib suurendada väljavaateid, et lõunapoolsed ja idapoolsed riigid teevad Merkelile „kambaka“.

Itaalia on varem olnud Moskvaga normaalsete kaubandussuhete taastamise tugevamaid eestkõnelejaid. Euroopa Liidus on ta suuruselt teine Venemaaga kaupleja.

Rooma on aga endiselt Brüsseli peale pahane otsuse eest lõpetada South Streami projekt – teine Gazpromi toru, mis oleks toonud Vene gaasi Euroopasse Itaalia kaudu. South Streami suurinvestor oli Itaalia naftagrupp Eni.

Vaatamata Euroopa Liidu rollile South Streami projekti lõpetamisel on Saksamaa juhid avalikult kinnitanud, et Brüsselil ei ole Nord Stream 2 üle mingeid volitusi, sest see ehitatakse rahvusvahelistesse vetesse. Euroopa Liidu ametnike sõnul on erinevaid õiguslikke arvamusi selle kohta, kas Brüsselil on õigus kogu programm 2009. aasta energiaseadusandluse järgi üle vaadata.