„Väga tervitatav on ka sotsiaalministeeriumi toetus konkurentsiameti algatusele ja kinnitus, et ministeerium kavandab tegevusi regulatsiooni puuduste ja murekohtade kaardistamiseks ning lahenduste leidmiseks,“ ütles ERHL-i tegevjuht Teet Torgo.

„Praegu on riik loonud olukorra, kus ligikaudu pooli praeguseid apteeke ootab sundvõõrandamine või lausa sulgemine. Apteekide omanikel on piiratud või olematud võimalused oma vara õiglase turuhinna eest müüa, sest seadus on teinud ostjate ringi kitsaks. Välja ei ole töötatud finantseerimise skeeme, raha on potentsiaalsete ostjate ringis vähe ning nad on müüjate sundseisust teadlikud,” leidis ta.

Eesti ühe suurema ravimite kaubanduskontserni Tamro Baltics hinnangul sunnib Konkurentsiameti karm hinnang hetkel kehtivale apteegituru regulatsioonile selle teema taas valitsuses ja riigikogus lauale tõstma, sest vastasel juhul ähvardab apteegivaldkonda juba nelja aasta pärast kaos.

“Oleme seaduse vastuvõtmisest alates juhtinud osapoolte tähelepanu, et Riigikogus kiirustades vastu võetud regulatsioon pärsib ausat konkurentsi. Konkurentsiametil on absoluutselt õigus tuues välja ohu, et turuosa võidavad need ettevõtjad, kelle valmisolek tegutseda seaduse hallis tsoonis on keskmisest suurem. Näiteks puudub Tamrole kuuluval Benu Apteegil juba täna luba uusi apteeke avada, mis ei soodusta ausat konkurentsi,” selgitas Tamro Baltics juhatuse esimees Leon Jankelevitsh.

Proviisorite Koda leidis samas, et konkurentsiamet on teinud ebameeldiva üllatusena ettepaneku kaotada apteekide omandi- ja vertikaalse integratsiooni piirangud, mis kehtestati alles käesoleva aasta märtsis.

“Põhjendused on pehmelt öeldes veidrad – piirangud olevat halvendanud konkurentsiolukorda. Tuleb välja, et konkurentsiamet on järsku asunud soosima apteegikette, hoolimata kogu oma varemast retoorikast, et apteegiketid on paari suure hulgimüüja mõju all ning see on halb, kuna vähendab konkurentsi, ” leidis Proviisorite Koja juhatuse esimees Karin Alamaa-Aas.

Konkurentsiamet tegi sel esmaspäeval ettepaneku üle vaadata ravimiseaduses sätestatud proviisoromaniku nõue ja ravimite hulgimüüjate seotuse keeld ning tühistada piirangud, milleks vajadus puudub. Piirangutest tulenev kasu avalikkusele ei ole konkurentsiameti hinnangul sisuliselt läbi analüüsitud.