Nagu alati, ennustustega puudutatakse lähemaid ja kaugemaid turge ja sündmuste keskmeid, alustades naftatööstuse järsust tagasipöördumisest hinnani 100 dollarit naftabarreli eest kuni Silicon Valley paljukiidetud miljardi dollari uusfirmade naasmiseni fantaasiamaailma. Vene rublale pakutakse 20%-list tõusu võrreldes USA dollari ja euro valuutakorviga, samuti et olümpiamängud võiks anda Brasiilia majanduse taastumisele turbokiirenduse ning ettevõtete võlakirjade turg variseb kokku.

Saxo Banki peaökonomist Steen Jakobsen kommenteeris: „Läheneme globaalse finantskriisi järgsete poliitikate paradigma-paralüüsi lõpule. Rahapoliitika lõdvendamine ja muud sekkumisviisid on läbi kukkunud. Hiina on ümber kujunemas ja poliitilised pinged on keerulisemad kui kunagi varem. Raha laenamise kulu suureneb, nagu ka finantsturgude kõikuvus ja ebakindlus. Sellest lähtuvalt olemegi koostanud uue aasta prognoosid.“

„Saxo Banki „Pöörased prognoosid” esitab igal aastal väljakutse leida kümme suhteliselt vastuolulist ja üksteisest sõltumatut ideed, mis võivad pöörata investeerimismaailma pea peale. Neil pöörastel prognoosidel on oma roll, et käivitada investorite fantaasiat ja kannustada arutelu jätkama – just arutlusprotsess ja karjaväline mõtlemine on Saxole kõige südamelähedasem. Saxo püüab tõmmata tähelepanu seletamatule,“ lisas Steen Jakobsen.

Saxo Banki pöörased prognoosid aastaks 2016:

1. USA dollari suund? See on 1,23…
Euroopal on tohutu jooksevkonto ülejääk ja selle nõrgem inflatsioon peaks makromajandusliku loogika järgi tähendama tugevamat, mitte nõrgemat valuutat. Võidujooks kuristikku on teinud ringi peale, mis tähendab, et oleme USA intressimäärade poliitika tõttu tagasiteel nõrgema USA dollari juurde.

2. Vene rubla teeb 2016. aasta lõpuks läbi 20% tõusu
2016. aasta lõpuks põhjustavad naftanõudluse järsk suurenemine ja Föderaalreservi ebaproportsionaalse aeglusega suurendatavad reitingud Vene rubla 20% tõusu USA dollari ja euro 2016. aasta valuutaportfelli suhtes.

3. Silicon Valley miljardile dollarile hinnatud uusfirmad tuuakse tagasi maa peale
2016. aasta sarnaneb 2000. aastaga, Silicon Valley idufirmad viivitavad raha ringlusse laskmisega ja materiaalsed ärimudelid asenduvad liikmete lisamisega ja kriitilise massi ootuses.

4. Olümpiamängud tõukavad tagant arenevaid turge, eesotsas Brasiiliat
Stabiliseerumine, olümpiamängudele tehtavad investeeringud ja tagasihoidlikud reformid rehabiliteerivad Brasiilia majanduse, sest odavamad kohalikud valuutad toetavad kasvavate turgude eksporte. Tulemus: kasvavate turgude aktsiaid ootab suurepärane aasta – need edestavad võlakirju ja muid aktsiaid.

5. Demokraadid säilitavad presidenditooli, saavad USA Kongressis 2016. aasta valimisel taas kord häälteenamuse
Vabariiklik partei langeb tugevalt positsioonilt nõrgale, sest jookseb sisemiste hõõrumiste tõttu karile. Demokraatlikul parteil on võimalus saavutada suure hääleelenamus, kui nad viivad edukalt ellu millenniumlastelt häälte väljameelitamise kampaania. Pärast aastatuhandevahetust sündinud noored tulevad arvukalt hääletama, sest on häiritud viimase kaheksa aasta poliitilisest ummikseisust ja kehvadest töövõimalustest.

6. OPECi segadus põhjustab naftabarreli hinna jõudmise tagasi 100 dollari juurde
OPECi naftaportfelli hind langeb madalaimale tasemele pärast 2009. aastat ning kartelli nõrgemad ja ka kõige jõukamad liikmed on järjest rahulolematumad „paku ja valitse“-strateegia suhtes. Kauaoodatud märk OPECi tootmise kiirenevast aeglustumisest väljaspool OPECit hakkab viimaks taamalt paistma. Sobiva päästerõngana tabab OPEC ootamatult turgu toodangu alahindamisega. Hinnatase teeb läbi kiire taastumise, kui investorid kiirustavad turule tagasi pääsemise pärast, tuues 100-dollarilise naftabarreli hinna tagasi silmapiirile.

7. Hõbe purustab kuldsed ahelad, et tõusta 33%
2016. aastal saavutab hõbe uue enesekindluse. Poliitiline ind süsinikdioksiidi heitkoguste vähendamisel taastuvenergia toetamisega suurendab tööstuslikku nõudlust päikesepaneelides kasutatava metalli järele. Seega tõuseb hõbeda hind kolmandiku võrra, jättes muud metallid selja taha.

8. Agressiivne Föderaalreserv näeb ette üleilmsete ettevõtte võlakirjade kokkuvarisemist
2016. aasta lõpul teeb Föderaalfondi peadirektor Janet Yellen radikaalseid samme, suurendades agressiivselt mitmeid reitinguid, vallandades tohutu finantsinstrumendimüügi kõigil suurtel võlakirjaturgudel, kui tootlus hakkab kasvama. Seda mõistetakse liiga hilja ja ostjad satuvad müügipaanikasse, sest täiustunud riskimudelid vajuvad ühtaegu kriitilisse kreeni.

9. El Niño käivitab inflatsioonipuhangu
Järgmise aasta El Niño on seni registreeritutest võimsaim ning põhjustab veepuuduse paljudes Kagu-Aasia piirkondades ja põua Austraalias. Kogu põllumajanduse väiksem saagikus kärbib pakkumist ajal, kui nõudlus majanduse laienemise taustal suureneb. Tulemus on Bloombergi tooraineindeksi 40% tõus, mis lisab äärmiselt vajalikku inflatsioonisurvet.

10. Ebavõrdsus võidutseb luksuse üle
Suureneva ebavõrdsuse ja enam kui 10% tööpuuduse valguses kaalub Euroopa üleüldise miinimumpalga kehtestamist, et tagada kõigi kodanike võimekus katta oma põhivajadused. Egalitaarsemas ühiskonnas, kus rõhutakse muudele väärtustele, väheneb järsult nõudlus luksuskaupade järele ja see segment kukub kokku.