Raske makse tehti ajal, kui OPECi liikmesriik kannatab nafta hinna kukkumise tõttu, mis piirab valitsuse rahastamist.

President Rafael Correa, kes kuulutas seitse aastat tagasi välja riigi maksejõuetuse, kirjutas teisipäeval Twitteri säutsus, et lisaks võlakirjade lunastamisele maksti ka ametnike detsembripalgad õigeaegselt.

Esmaspäeval teatas riik USA naftakompaniiga Schlumberger sõlmitud lepingust, mis lubab firmal pumbata 20-aasta jooksul naftat ühelt riigi suurimalt naftaväljalt 1 miljardi dollarilise makse vastu. Ettevõte lubas investeerida lepingu ajal 4,9 miljardit dollarit.

Kuigi õigeaegne rahvusvaheliste võlakirjade lunastamine tõstab investorite usaldust ja alandab laenukulusid on valitsusel jätkuvalt probleeme kohalike hangete eest tasumisega. Tuleval aastal plaanib rahandusministeerium laenata enam kui 5,86 miljardit dollarit.

„Detsembris raha leidmine võlausaldajatele oli väga tõsine probleem,“ ütles Correa laupäevases iganädalases teleesinemises. „Te ei kujuta ettegi kõike, mida me oleme teha suutnud.“

Ecuador oli Ladina-Ameerika kõige sagedasem maksejõuetuse väljakuulutaja, möödudes selles osas isegi Argentinast ja Paraguaist. Esmakordselt kulutas riik maksejõuetuse välja 1832. aastal.