Sotsiaalmeedias ringles kolmapäeval kiri, kus Toidupanga tööd seestpoolt näinud inimene kirjeldab, kuidas vabatahtlikud annetatud toitu endale kõrvale panevad.

„Mõtlesin jagada siin natuke teistsugust kogemust Toidupangaga. Meil oli keskkooli viimases klassis kohustuslik sooritada praktika, pidime ise valima selleks mingi MTÜ Rakverest. Mina küll Toidupanka ei valinud, küll seda tegid aga enamus minu klassist. Ma kirjutan seda siia, sest ma olen suhteliselt kindel, et kui mina seda ei kirjuta, siis ei kirjuta keegi," alustas anonüümseks jääda sooviv isik.

„Alustades algusest, nende ülesandeks oligi siis toidupoodides ja keskustes kärudega seista ja neid tooteid koguda ja inimesi innustada annetama (nagu ka igal pool mujal on näha neid vabatahtlikke). Siis oli neil ka sellised päevad, kus nad pidid siis Toidupanga laos inimestele asju kokku komplekteerima ja seal hakkaski üks väga küsitav ja häiriv asi pihta," kirjutas isik.

„Nimelt, annetusi oli igasuguseid ja üks kord oli sinna toodud uus radiaator, mille üks töötaja (klassikaaslased nimetasid neid vanamuttideks) võttis selle endale, sest seda tal just lähebki vaja (tema enda sõnad). Siis olid olnud seal suured kogused näiteks limonaadi, küpsiseid jne, ja siis need vanamutid olid küsinud, et ega vabatahtlikud endale midagi ei soovi, et võtku palju tahavad. Samuti tõi kohalik pagarifirma sinna oma küpsetisi, mida söödi mugavalt seal taga laos kohvi kõrvale. Ühe klassiõe sõnul, need töötajad võtsid endale koju ka ikka süüa kaasa ja mitte vähe," seisab postituses.

„Nende ülesandeks oli ka inimestele tavaari kätte jagamine ja kõik inimesed olid olnud väga lahked ja tänanud viisakalt. Paljud tegelikult olid küsinud ka. et kas see on kõik, mis neil saada. Vabatahtlikutel tekkis natuke imelik tunne sisse, sest see pole ju aus, et keegi seal taga laos võtab palju tahab ja siis need, kes tegelikult neid vajavad, et neil jääb puudu. Igatahes, segane värk ja skeemitamine seal vanuritel toimub ja keegi minu klassikaaslastest just selle tõttu enam sinna vabatahtlikuks ei läheks," lisas postituse autor.

Eesti Toidupanga kommunikatsioonijuht Nele Hendrikson ütles, et Toidupangas ollakse konkreetse postitusega kursis. „Väga nukraks tegevad lood, eriti kui arvestada seda, et kõik need tuhanded, kes tegelikult on Toidupanga abil igakuiselt aidatud saanud, ei jaga seal kõrval omi lugusid," kirjutas Hendrikson.

„Me oleme alati püüdnud töötada nii läbipaistvalt ja avatult, kui vähegi võimalik. Samas on inimesed erinevad, kõike ei saa kontrollida... Kui me omale appi tulnud vabatahtlikele pakume kohvi ning midagi sinna kõrvale, siis - tegelikult saab igaüks ju aru, et selles ei ole midagi halba. Kui meil poleks vabatahtlikke, ei saaks me mitte midagi tehtud - ometigi on 14 toidupanga peale selle aasta esimese 10 kuuga ümber jagatud 680 000 kilo toitu pluss 700 000 kilo Euroopa Liidu toiduabi. See on vaid tänu nendele inimestele, kes tulevad appi. See kõik oleks olemata, kui neid ei oleks," selgitas Hendrikson.

See 680 tonni on Hendriksoni sõnul seega ennekõike kauplustest kokku kogutud kaup, lisaks ka toidukogumis päevade kaup, mis on väga väike osa sellest kõigest.

„Seega - üleskutse kõigile, kes hetkel tunnevad, et hinge poeb pettumus ja küsimus Toidupanga töö vajalikkuse üle - tulge meile ise appi! Teeme siis koos paremini. Meie oleme selleks iga kell valmis," lisas Hendrikson.