The Guardiani katse käigus selgus, et müügil oli mitmeid väga ohtlikke ning UK seadusesilma ees keelatud relvi, mille omamisel või kasutamisel võib isikut oodata trahv või lausa vanglakaristus. Vaatamata sellele, olid mitmel juhul hoopis militaar- ning julgeolekujõududele arendatud relvad Amazonis müügil ning nagu selgus väga lihtsasti koju tellitavad.

Kuvatõmmis

Müügikeskkonnas oli saadaval näiteks püstol, mis pihustab kiirusega 180km/h äärmiselt tugevatoimelist pipragaasi. Samuti elektrišokirelv, mis maskeeritud taskulambiks, kuid on tegelikult suuteline andma ühe miljoni voldiseid elektrilööke ning nokamüts, mille „noka“osa alla on peidetud metallist läbistavad nukid ehk ohtlik külmrelv. Kõigi kolme müük on Ühendkuningriigis keelatud.

Riikliku kuriteo agentuuri kõneisik ütles, et tegu pole ohutute suveniiride või mänguasjadega, mida veebis müüa, vaid ohtlike relvadega, mis valedesse kätesse sattudes võivad viia tõsiste kehavigastuste ning kuritegudeni.

The Guardiani ajakirjanik proovis eksperimendi käigus tellida kõiki kolme ning seda õnnestunult, kuid maksmise käigus selgus, et USAs ning Iisraelis elavate eraisikute poolt müüdavate relvade maksumused muutusid ostukorvis. Elektrišokirelv, mille algne hind oli 9.20 eurot ($9.99), maksis tegelikult kohaletoimetamisega 137.50 eurot (£99.95).

Väljaanne esitas kõik leiud, koos sooritatud tellimuste ning kohalejõudnud pakkidega politseile, kes juhtumi osas menetluse algatas ning Amazoni teavitas. Amazon.co.uk eemaldas relvad müügilt koheselt ning lisaks kolmele nimetatule veel neli keelatud eset. Ettevõte ütles oma napisõnalises vastulauses, et kõik müügikeskkonna kauplejad on kohustatud järgima Amazoni eeskirju ning need, kes seda ei tee, peavad leppima tagajärgedega – hullemal juhul ka nende kasutajakonto eemaldamisega.

Sarah Lee, The Guardian

Sarah Lee, The Guardian