Nüüd on Euroopa ettevõtete võlakirjade turg muutumas. 20 firmat testivad Ipreo poolt välja töötatud elektroonilist võlakirjade märkimise tarkvaralahendust, mis lihtsustab võlakirjade müügiprotsessi, kirjutab Bloomberg.

See võimaldab esmakordselt investoreid sisestada võlakirjade emiteerimise ajal tehingukorraldused süsteemi, ja mis annab elektrooniliselt teada võlakirjade jaotuse ostjate vahel.

Alates 2008. aastast on mittefinantsettevõtted emiteerinud üleilmselt seninägematus mahus 13 triljoni dollari ulatuses võlakirju. See on pälvinud regulaatorite tähelepanu, et vähendada allokatsiooniprotsessis huvide konflikte. Mõnegi investori arvates ei muuda elektrooniline platvorm kõige olulisemaid teemasid – õigluse ja läbipaistvuse küsimust.

„See on pikk samm õiges suunas, kuna muudab turu efektiivsemaks,“ ütles Aberdeeni varahalduse investeerimisdirektor Roger Webb.

Ipreo süsteem ei muuda allokatsiooni probleeme, ütles maaklerfirma Mint Partnersi strateeg Bill Blain.

„Elektroonilise suhtlemisega süsteem ei muuda turgude toimimist,“ ütles ta. „Investorid peavad ikka püüdma olla kenad müügimehe suhtes, sest kui nad ei ole, siis nad ei saa osa võlakirjaemissioonist. Sellele puudub ka elektrooniline lahendus.“