Nii mõnelegi meist on ilmselt tuttav olukord, kus väiksena lõuna ajal toitu alla kugistades, et kähku õue sõpradega uuesti mängima saada, ema manitses rahulikumalt võtma ja korralikult suutäisi läbi mäluma. Nagu ikka oli emal ka selles asjas õigus.

Liiga kiiresti söömine võib viia seedeprobleemide, röhatiste (ärritunud sool ja sapi eritus) ning hullemal juhul isegi diabeedini. Kõige argisema murena tingib toidu kugistamine aga kaalutõusu, sest toidukorraga kiirustades ei teadvusta organism hetke, millal kõht hakkab täis saama ja inimene sööb kokkuvõttes rohkem kui vaja, kuna ei taba õigel hetkel täiskõhutunnet.

Teadlased on välja käinud neli lihtsat nippi, kuidas igaüks meist saaks end toidukordade ajal kontrollida ning vältida kiirustamist.

1. Söömise ajal ära rööprähkle (multitasking). Kui söögilauas tegeleda kõrvaliste asjadega nagu nutitelefonis või arvutis surfamine hajub kogu tähelepanu einelt kõrvale. Sedasi ei oska me aga märgata toidu tegelikku maitset, temperatuuri ja koostisosi ega oska neid ka nautida. See aga tingib omakorda pugimise-efekti.

2. Kata toidukorraks laud. Kiirustamise üheks tundemärgiks on see, et kaetud laua taha istumise asemel, sööb inimene halvimal juhul oma lõuna lausa käest või köögis kapi najal küürutades. Võttes aega katta laud, aeglustad ka söömisprotsessi.

3. Kasuta söögipulki. Kahvli ja lusikaga on imelihtne toitu kiirustades alla kühveldada, aga söögipulkadega väldid selle kiustamise tekkimist. Pulkadega einestades sööd pisemate portsjonite kaupa ja tabad paremini täiskõhutunde.

4. Mälu! Hambaarstid on lastele algkoolist saati rääkinud, et iga suutäis tuleb läbi mäluda vähemalt 20 sekundi vältel ning alles seejärel alla neelata ja kuigi see on enamusele meist alati totter tundunud, siis mälumine tõesti aitab. Läbi mälutud toitu on kõhul märksa kergem seedida.