Kuigi kodus pereringis jõule pidades on traditsiooniliseks õhtuosaks see, et pereisa, onu või vanaisa ootamatult tunniks-pooleks kaob ja jõulumehe käik satub juhuslikult samale ajale, on just firma- ja lasteaiapidude ning suuremate jõuluürituste peakangelased kutselised jõuluvanad. Tegu on üldjuhul meelelahutajatega, kes ülejäänud aastast teenivad leiba pulmavanemate, õhtujuhtidena, näitlejatena ja laiemalt kultuuritegelastena, aga on ka täiesti teise valdkonna inimesi nagu õpetajaid või elektrike, kes on korra jõulumehe ametit proovinud ning enam lõpetada pole soovinud.

Mis siis ikkagi on jõuluvana taks ja miks? Kuigi enamus jõulutaate, -memmi, -jäneseid ja päkapikke oma hinda avaldada ei taha ja rõhutavad, et kõik on sõltuv ning kokkuleppeline, siis on ka neid, kes internetis julgelt oma selgesõnalise hinnakirja üles panevad.

Jõuluvana Julius, kes on ühtlasi pärjatud auhinnaga aasta jõuluvana 2012, on veebis märkinud oma tunniajalise kodukülastuse hinnaks 70€.

Jõulumees, kes eelistab internetis jääda anonüümseks, küsib koduvisiidi eest vastavalt 55€ (tavapäeval, 30 minutit), 60€, kui taat on külla kutsutud 24. detsembril enne kella kuute ning pärast kella kümmet õhtul ja 65€, kui kingijagamine jääb just mainitud vahemikku. Nimetu jõulumehe tunniajaline kodukülastus on aga juba märksa kallim – 90 eurot.

Tabelit silmates võib oletada, millise kandi mees milline jõuluvana on, sest hinnad kipuvad nagu ikka kõrgemad olema Tallinnas ning selle lähistel. Seda näitab ka Paide ja Tallinna jõuluvana töötasu 10-eurone erinevus. Mis puudutab aga nelja konkreetset jõulumeest, siis nende kodulehtedel üleval olevatelt töögraafikutelt on näha, et tööst puudust ei tule ja pea kõik ajad on broneeritud.

30-eurose jõulumehe puhul peaks inimestel süttima ohutüli

Enn Tobre, kes on Lõuna-Eesti Jõuluvanade Ühenduse juhatuseliige ja elab detsembrikuus hoopiski jõuluvana Volli elu, selgitab, et 30-eurose tasuga jõuluvana peaks tekitama igas soovijas kahtlusi ning nende kummutamiseks võiks jõulumehelt paluda endast ja enda kostüümist pilti. „Selle hinnaga pole lihtsalt tavaolukorras võimalik eeskujulikku jõulumeest teha,“ selgitab Tobre, kes on jõuluvana ametit pidades tänaseks pühasid oma perest eemal hoopis teiste kodudes ning koosviibimistel pidanud 15 aastat.

1000-eurone kostüüm ja 600-eurone habe

„Ma räägin küll Lõuna-Eesti jõuluvanade nimel, aga n-ö elukutselised jõuluvanad, kes on seda ka hingelt, muretsevad endale regulaarselt uue korraliku varustuse ja sellise kostüümi hind jääb kuskil 1000€ juurde,“ selgitab jõuluvana Volli. Tuhande euro sisse jäävad tavaliselt korralikud jõulumehe saapad, õmbleja tehtud kuub, püksid jms, parukameistrite valmistatud habe, jooksvad kulud nagu transport, asjade hooldamine, maksud ning palju muud. Volli teadis rääkida, et paar tema tuttavat taati tellisid Pärnu Endla teatri parukameistritelt spetsiaalselt nende näo järgi valmistatud habeme komplektid, mis maksid ligi 600 kuni 800 eurot. See on aga mehe sõnul pikaajaline investeering.

„Kui ikka kuub jääb naela taha ja tirib koleda augu sisse, siis sellise kuuega minna ei maksa. Tavaliselt peab ikkagi üks korralikult hooldatud kostüüm vastu kolm, maksimum viis aastat,“ räägib Volli jõuluvanade etiketist.

Sel aastal võivad jõuluvanad aga rõõmustada abikäe üle, sest vähemalt saanisõidu kulusid aitab vähendada Elron, kes pakub jõuluvanadele võimalust 24. detsembrist kuni 1. jaanuarini tasuta reisimiseks. Jõuluvanad saavad tasuta sõita kõikidel Elroni liinidel.

"Ükski õige jõulumees raha pärast ametit ei pea"

Jõuluvana Volli sõnab, et hinnakõikumine töötasudes on tõesti suur, aga paljuski kokkuleppeline. Hind sõltub sellest, kus on pidu (nt lasteaed) ja kuupäevast (jõululaupäev jt). Mehe nimetatud hinnad klapivad paljuski internetiavarustest leitud töötasudega, sest ka tema sõnul algab töötasu 50 kuni 60 eurost poole tunni puhul ning suurte firmaürituste eest küsib elukutseline jõuluvana ca 200 eurot. Lasteaedades arvestatakse aga lastevanemate rahakottidega ning hinnad jäävad vähemasti Lõuna-Eestis 60 kuni 80 euro vahele. Tallinnas on Volli sõnul aga hoopis teised määrad.

„Paljud inimesed arvavad, et mis see jõulumehe amet ära ei ole ja miks selliseid summasid küsitakse, aga omast kogemusest võin öelda, et kui ma ühel aastal käisin õhtu jooksul korraga 15 kodu läbi, oli see ränk töö ja tasu selle eest õiglane,“ soovis jõulumees inimestele pühadeks mõistmist ja lisas, et üks õige jõulumees raha nimel seda tööd ei tee nii või naa.

Volli sõnul on ka jõulumehi, kes töötasu ei küsi ja võtavad inimestelt vastu selle, mis neil pakkuda on, olgu selleks kas piparkoogikott või pererahva enda poolt pakutud rahaline tasu.

Staažikamad ilusad taadid on ammu võetud

Jõuluvanade jaoks algas tööperiood juba oktoobris, kui alustati esimestele kirjadele vastamisega ning plaanide tegemisega. Volli sõnul on pea kõikidel tema tutvusringkonna jõulumeestel kalender täitsa punane. „Staažikatel, ilusamatel taatidel oli graafik tegelikult hõivatud juba oktoobrikuu alguses,“ ütles ta.

Hea lugeja, anna kommentaariumis või kasulik@delfi.ee teada, kui palju maksad sina jõuluvanale töötasu.