Vilks nõustus Läti televisiooni hommikuprogrammis esinedes ärimeeste kriitikaga ja tunnistas, et solidaarsusmaks kehtestati selleks, et leida kaitsekulutusteks raha, vahendab Läti Delfi.

„Ma ütleks, et see ei ole mitte solidaarsusmaks, vaid sõjamaks, sest maksuga kogutav raha on vajalik tulude suurendamiseks, et omakorda oleks võimalik läheb kaitsekulutusi suurendada,“ lausus Vilks.

Tema hinnangul ei suurenda maksu kehtestamine solidaarsust kuidagi, sest saadav tulu suunatakse üldisesse riigieelarvesse, mitte aga vähekindlustatud elanike toetuseks.

Läti plaanib solidaarsusmaksu koguda sellelt töötasu väljamakselt, mis ületab kohustusliku sotsiaalkindlustuse lage. Rahandusministeeriumi andmetel on see lagi tänavu 48 600 eurot ehk keskmiselt üle 4000 euro kuus. Järgmisel aastal see summa kasvab. Selle osa maks on sama, mis sotisaalkindlustuse maks 34,09%, sellest 23,59% tasub tööandja ning 10,5% töötaja.

Seega Läti 800 000 töötajast hakkavad solidaarsusmaksu maksma 4700 töötajat, kelle palk on keskmiselt 4000 eurot kuus.

Solidaarsusmaksu sisseviimisega peaks tuleval aastal riigieelarvesse laekuma 40,9 miljonit eurot.

Läti valitsus kehtestas 2014. aastast sotsiaalmaksu lae. 46 400 eurosest aastapalgast ehk 3866,7 eurolt kuus ületavalt osalt kaotati sotsiaalmaksukohustus.