Peamiseks probleemiks külmal ajal on torude lõhkemine – selle tingib maapinna pidev liikumine, mis avaldab jõudusid ka maapinnas asuvale torustikule. Külmaga need liikumised ning torudele mõjuvad jõud suurenevad. Kõige „haavatavamad" on malmtorud. Tänavatorude lõhkemisel tuleks sellest teada anda kodukoha avariitelefonil.

Enneta probleemi, kontrollides torustikku

Lekete ennetamiseks on soovitatav kaameravaatluse abil torusid kontrollida. Nii saab ülevaate torustiku seisukorrast ning võimalikest riskikohtadest, millega tegeleda enne kui suurem mure käes. Suureks kokkuhoiu allikaks on torustiku remont või vahetus enne külma tulekut!

Kui torud on eelnevatel talvedel külmunud, on probleem kerge korduma

Kui elate kinnistul, kus torustik on vähemalt paarkümmend aastat vana ja toruga on varem probleeme olnud, tasuks juba enne külmaperioodi torustik remontida ning vajadusel välja vahetada. Külmunud pinnases on torustiku remont või vahetus kulukam. Juhul kui on vajalik ka teekatte taastamine, tuleb kevadel töid korrata.

Vigadest tuleks õppida ning silmas pidada, et kui kanalisatsioonitorustik on varem talvel külmunud, on tõenäoline, et see kordub. Sellisel juhul aitaks torustiku sügavamale paigaldamine või selle soojustamine. Sealjuures tuleb muidugi kinni pidada projekteerimis- ja ehitusnõuetest. Torude vahetamiseks ja ehitamiseks soovitame kaasata vastava ala kogemustega spetsialistid.

Pööra tähelepanu keldris asuvatele torudele

Keldrites on avariide ennetamiseks kindlasti vajalik veenduda, et talvekülm ei pääseks torustikele ligi. Soojusta ja isoleeri keldriaknad ja/või torustik, et külma ligipääsu piirata.

Keldris asuvaid veetorustikke ära kasuta riiulina ning asjade panipaigana. Kuna torustikud painduvad ja nihkuvad, võib tulemuseks olla veeavarii.

Soojusta veearvesti või keera ajutises maakodus vesi hoopiski kinni

Kui veearvesti asub veemõõdukaevus, soovitatakse soojustada kaevukaas. Selleks võib näiteks kasutada vähemalt 100mm penoplasti. Sellest tuleb lõigata kaevukaane suurune kate ja asetada see kaane alla.

Kui aga viibite talveperioodil elamust eemal ning maja seisab tühjana, on kindlasti targem ajutiselt vesi sulgeda. Sellega saab vältida torude külmumisest tingitud torude lõhkemist.