„Kui aastatel 2011. ja 2012. oli Eesti euroliidu paipoiss, siis nüüd kipub olema nii, et Euroopa Liidu keskmine on Eestist oluliselt kõrgem ja Eesti on punase laterna rollis,“ lausus Konjunktuuriinstituudi juht Marje Josing instituudi värsket ekspertide hinnangu uuringut tutvustades.

Majandususalduse edetabelit juhivad Ungari, Hispaania ja Suurbritannia.
Kokkuvõttes on ekspertide hinnang majanduse olukorrale rahuldav, kuid see rahuldav on Josingu sõnul kehvem kui pikaajaline keskmine.

Kui eratarbimise olukorda hindavad eksperdid väga heaks, siis investeeringutes on olukord vastupidiselt väga halb. See tähendab, e t majanduses valitseb tasakaalustamatus.

Kui kellelgi Eestis hästi läheb, siis on see Josingu sõnul kaubandus, kus ettevõtjad tunnevad end kindlalt. Tööstuses on olukord oluliselt kehvem. Iga neljas ettevõte tunnistab, et nende tellimuste portfell on allpool tavapärast taset.

Positiivselt poolelt tõi Josing välja ehituse, kus vaatamata sellele, et mahud on madalamad kindlustunne siiski paraneb.

Josingu sõnul on riskid majanduses sama teravad või isegi hullemad kui eelmisel aastal. Võtmetegur on ekspordi kasvatamine. „ Kui me ei suuda selles osas tootmises murrangut läbi viia, siis siis ootab meid edaspidi ees kukkumine ka tarbimisnäitajates,“ lausus Josing.
Kui inimeste sissetulekud vähenevad, siis väheneb ka nende tarbimisvõime.

Kui ettevõtetel on keeruline, siis tarbijatele on praegune olukord soodne, sest hinnad langevad ning tarbijate ostukorvi maksumus on praegu umbes 2011. aasta tasemel ning 1,5% odavam kui aasta tagasi.