Toimetusega võttis ühendust lugeja, kellel tekkis küsimus, kas sellise probleemi lahendamiseks oleks õige ühendust võtta mupoga, lootuses neilt abi saada.

Lugeja kirjutab:

„Nägin eile kõvasti vaeva ja rookisin puhtaks rohkem kui viie auto parkimiskohad, lootuses, et kui minu elukaaslane õhtul tuleb, saab ka tema ühele neist parkida. Inimesi aina tuli ja kõik parkisid rõõmsasti puhtaks roogitud kohtadele - ega ma neid ei süüdistagi, mujale polnud ju panna. Miks polnud ja miks parkisid teiste trepikodade inimesed meie trepikoja ette? Sest seal samas parklas on vähemalt 4 autot, mida on viimati käivitatud ilmselt aasta enne Kristuse sündi. Need seisid seal nii juba sügisel ja seisavad ka nüüd ning röövivad peale parkimiskohtade ka võimaluse sahkadel normaalselt tööd teha,“ selgitas linlane.

Ta lisas, et kuna tema autoomanikke ei tea, ei saa ka nendega ise kontakteeruda, et probleemile tähelepanu juhtida. „ Kas mul on õigus ja/või oleks õigem mupo kutsuda või hakata ühistuga jändama, kust tuleks nagunii vastus, et nemad ei saa midagi teha,“ tõstatas lugeja küsimuse.

Vastab Munitsipaalpolitsei Amet:

„Selliste probleemidega toimetulek on iga maja või korteriühistu pädevuses. Majavalitsusi, kuhu vanasti iga murega pöörduda sai, enam ju ei ole,“ nostalgitseb mupo ametnik. „Loomulikult on iga suure korrusmaja elu korraldamine keeruline ülesanne, sest on palju erinevaid inimesi, arusaami ja arvamusi, aga meie majakorralduslikku siseellu sekkuda ei saa,“ tõdeti mupost.

Munitsipaalpolitsei saab appi tulla juhul, kui seisvate sõidukite näol on tegu romusõidukitega, kuid iga seisma jäänud auto ei kvalifitseeru romusõidukiks. Romusõiduki tunnusteks on näiteks lõhutud klaasid, avariitunnused jmt. „Kui tegemist ongi romusõidukiga, võib teisaldamine olla aeganõudev protsess, sest seadus kaitseb omanikku ja peab olema väga tugev avalik huvi, et hakata omaniku õigusi piirama,“ selgitas mupo teisaldamise käiku.

Mida siis ikkagi teha? „Kõige õigem oleks korteriühistul panna trepikodadesse teavitused, et elanikud oma seisvad sõidukid kasvõi lume lükkamiseks mujale viiks,“ suunas amet kortermajasid ise tegutsema.

„Kui see ei aita, oleme kasutanud ka sellist abistavat praktikat, et korteriühistu annab meile sõidukite numbrid ning meie omalt poolt saame omanikega ühendust võtta, selgitada neile probleemi ning kenasti soovitada neil oma sõiduk mujale viia,“ sõnas mupo ja lisas, et selline praktika on iseenesest päris häid tulemusi andnud ja probleem lahendatud saanud.

Hea lugeja, kirjuta meile, kuidas on lood sinu maja parklas aadressil kasulik@delfi.ee.