Paljud vaesemad kodupajapidamised teenivad vaid murdosa sellest, mis nad teenisid enne 2007. aasta lõpus alanud suurt majandussurutist. Kuigi majanduses oli hoog sees ja töökohtade arv kasvas, on vaesema 20% elanikkonna sissetulekud vähenenud New Yorgis, New Orleansis, Cincinnati, Washingtoni ja St. Louises, selgub Brookingsi instituudi neljapäeval avaldatud uuringust.

„See on tegelikult vaeste halveneva olukorra mitte kõrgklassi eemaldumise lugu,“ ütles Brookingsi vanemteadur Alan Berube.

Võtame näiteks keskklassi heaoluga seostavata suurettevõtetega seotud Procter & Gamble ja Macy’se asukohaga Cincinnati. 2014. aastal oli madalama 20%aastasissetulek ainult 10 454 dollarit. Inflatsiooniga arvestades teenisid nad 2013. aastast 3% vähem. Nende sissetulek oli kaheksa aastat tagasi alanud majandussurutise aegsest 25% väiksem. Sama linna rikkaima 5% teenisid vähemalt 164 410 dollarit aastas ning see kasvas 2013. aastal, kuid oli 7% madalam majandussurutise eelsest ajast. Tulemuseks on sissetulekuvahe kasv.