Raportis kutsutakse üles tegutsemisele trendi vastu, mis näitab, et ühel protsendil inimestest on rohkem vara, kui ülejäänud 99 protsendil kokku, vahendab Guardian.

Oxfami teatel vähenes vaesema 50 protsendi jõukus aastatel 2010-2015 41 protsenti, vaatamata maailma rahvastiku kasvule 400 miljoni võrra. Samal perioodil kasvas rikkaima 62 inimese jõukus 500 miljardi dollari võrra 1,76 triljoni dollarini.

2010. aastal omas 388 inimest sama palju vara kui vaesem 50 protsenti inimestest. 2014. aastal oli neid inimesi 80 ning nüüd on neid 62.

Oxfami hinnangul on selle trendi vastu võitlemiseks vaja kolme asja: maksudest kõrvalehoidmise vastu võitlemist, suuremaid investeeringuid avalikesse teenustesse ja madalapalgalistele kõrgemaid palku. Prioriteet peaks olema maksuparadiiside kaotamine.

Oxfam viitas hinnangutele, mille järgi on rikkad isikud pannud offshore-arvetele 7,6 triljonit dollarit, ning kui sissetuleku pealt, mida see raha tekitab, makstaks makse, saaksid valitsused igal aastal juurde 190 miljardit dollarit.

Oxfam teatas, et kuni 30 protsenti USA rahalisest jõukusest arvatakse säilitatavat offshore-arvetel. Maksutuluna hinnanguliselt saamata jääv 14 miljardit dollarit oleks piisav, et maksta emade ja laste tervishoiu eest, mis päästaks nelja miljoni lapse elu aastas, ning et palgata piisavalt õpetajaid, et iga Aafrika laps saaks koolis käia.