Tallinna Kristiine keskuse kauplusest Chester ostetud naiste naturaalnahast poolsaapad maksid 149 eurot. Kuuajalise kandmise järel tulid jalatsitel ninaosas tallad lahti. Oktoobri keskel esitas tarbija poele pretensiooni ning pood tellis Nora Kasemaa ekspertiisibüroolt konsultatsiooni.

Eksperdi hinnangu kohaselt oli saabaste puhul tegemist mitteolulise tootmisveaga, mis on kergesti parandatav. Niisiis lasi pood jalatsid parandada ja tagastas need oktoobri lõpuks kliendile. Nädala pärast, novembri algul tulid tallad uuesti lahti ning klient esitas seekord Chesteri poele juba müügilepingust taganemise avalduse. Samuti tagastas klient saapad poodi.

Chester nõuet ei rahuldanud. Seetõttu otsustas klient pöörduda tarbijakaebuste komisjoni. Klient nõuab saabaste eest makstud 149 euro tagastamist.

Pood esitas komisjonile kirjalikud selgitused kaebuse kohta. Poe selgituste kohaselt oli saabastele tehtud remont kvaliteetne, ka teistkordselt on saapad parandatud. Pood pakkus probleemi lahenduseks 50-protsendilist hinnaalandust.

Komisjoni istungil selgitas tarbija, et ta ei nõustu kaupleja pakutava hinnaalandusega, vaid soovib jätkuvalt müügilepingust taganeda.

Komisjon, hinnanud kogutud tõendeid ning kuulanud ära tarbija ja kaupleja esindaja istungil antud selgitused, leidis, et tarbija kaebus kuulub rahuldamisele.

Tarbija kaebuse, kaupleja kirjalike selgitustega ja eksperdi konsultatsiooniga on tõendatud, et tarbija jalatsitel ilmnes tootmisdefekt - saabaste tallad tulid ninaosas lahti. Kaupleja parandas jalatsid, kuid lühiajalise kandmise järel tekkis sama puudus uuesti - saabaste parandamine ebaõnnestus.

Vastavuses võlaõigusseadusega vastutab müüja tarbijalemüügi korral asja lepingutingimustele mittevastavuse eest, mis ilmneb kahe aasta jooksul asja üleandmisest ostjale. Eeldatakse, et kuue kuu jooksul asja ostjale üleandmisest ilmnenud lepingutingimustele mittevastavus oli olemas asja ostjale üleandmise ajal, kui selline eeldus ei ole vastuolus asja või puuduse olemusega.

Võlaõigusseaduse alusel loetakse müüjat müügilepingut oluliselt rikkunuks muu hulgas ka siis, kui asja parandamine ebaõnnestub.

Müüjapoolse olulise lepingutingimuste rikkumise korral on ostja tulenevalt võlaõigusseadusest õigustatud müügilepingust taganema. Komisjoni otsus täidetakse ühe kuu jooksul arvates komisjoni otsuse saamise päevale järgnevast päevast. Kui komisjoni otsusega ei nõustuta ja seda ei täideta võivad vaidlevad pooled sama vaidluse läbivaatamiseks pöörduda maakohtusse.